Yazılı Fetva

Gayrimenkulleri olan birinin zekât ödemesi gerekir mi?

1244
15.06.2022

Hocam ben asker emeklisiyim. Kıbrıs’ta yaşıyorum. Oturduğumuz ev kira değil, bize ait. Üniversitede okuyan oğlum ve eşimle kullandığımız iki araba ve bir motorumuz var. Bunların haricinde kira gelirim olan Türkiye’de bir evim var ama bu evin tapusunu on iki senedir alamadık. Arsa sahipleri ile mahkememiz devam ediyor. Ayrıca Amasya’da babamın verdiği küçük bir dükkân ve kredi çekerek aldığım ve henüz taksitleri bitmeyen bir evim var, orada da kayınvalidem kalıyor. Bu ikisinden bir gelirim yok çünkü kayınvalidemin kalacak yeri yok, dükkân ise her zaman boş babam sadece çay içmeye ve namaza gider oraya. Oğlumun üniversitesi de özel olduğu için ona da senelik ödemem var. Şimdi bu durumda benim zekât ödemem gerekir mi?

Bu durumda sizin elinizdeki gayrimenkullerden birini satmaya karar vermedikçe zekât vermenizi gerektirir bir sonuç yoktur.

Elinizde nakit olur ve bu nakit seksen bir gram altın değerinden daha fazla olursa, o da bir yıldır o şekilde elinizde ise onun yüzde iki buçuğunu zekât verirsiniz.

Allah Teâlâ yardımcınız olsun.

Nureddin Yıldız