Yazılı Fetva

Gayrimüslim arkadaşlarımızla ilişkimiz nasıl olmalıdır?

3914
10.03.2022

Hocam ben Amerika'da okuyorum. Bundan dolayı arkadaşlarımın bir kısmı hep kâfir kimselerden oldu. Bu konudaki hassasiyetim maalesef yeni yeni oluştuğu için bu arkadaşlıkları nasıl idare etmem gerektiğini bilmiyorum. Bu gibi arkadaşlarıma daha mesafeli olmalı mıyım? Onlarla hangi şartlarda arkadaşlığımı devam ettirmeliyim? Bunun uygun üslubu nasıl olur? 

Bir insanın Müslüman olmaması onunla sosyal ilişki içinde olmamıza mani değildir. Yeme içme dâhil her türlü sosyal ilişkimiz olabilir onlarla. Şu kadar ki bazı hassas noktalara dikkat ederiz: 

  1. Müslüman olmayan biri ile ilişkimiz bizi Müslümanlığımızdan kompleksli duruma düşürmemelidir. Böyle bir ihtimal durumunda ilişkiyi keseriz.
  2. Asla imana, ibadete ve ahlaka dair konularda tartışmayız, seviyesiz ortamda tebliğ bile yapmayız. Onlardan tartışma içerikli sorular gelmesi durumunda ise soruların çapı ve yoğunluğu kadar bir mesafeyi anında koyarız.
  3. Onlarla ilişkilerimizi haramlara bulaşma nedeni yapamayız. Bu şu demektir: Onlarla yiyip içerken bize ait helal haram hassasiyetimiz zedelenmemelidir. Hatta konuşmamızda bile bu ölçümüz canlı kalmalıdır.
  4. İlişkilerimiz üzerimizdeki farz ibadetleri aksatma nedeni olmamalıdır.
  5. Onlarla ilişkimiz evlilik gibi mahrem ve hassas konularımız etrafında hatta yakınında bile olmamalıdır.
  6. Müslüman olmayanlarla ilişkilerimizde onların ekonomik ağırlığı altında olmamalıyız. O kadar ki onların ikramlarını bile benzerini yapabildiğimiz kadarı ile kabul etmeliyiz.
  7. Müslüman olmayanlara dinimizi ulaştırmamız bizim görevimizdir. Bir kelime bile olsa önümüzdeki fırsat, onu değerlendiririz ama dini anlatmanın en güzel yolunun onu iyi yaşamak olduğunu unutmayız. Dini anlatacağız diye dini olmayanın seviyesine düşerek konuşma yapmak bir yanlıştır. Bunu biliriz.
  8. Böyleleri için sürekli hidayet duası yaparız. Duamız da onun gıyabında olur.
Nureddin Yıldız