Geçmişimi gizlediğim için eşimden helallik almam gerekir mi?
Hocam, geçmişte istemediğim, çok pişman olduğum yanlışlar yaptım. Bu hatalarım için defalarca tövbe ettim. Evlenmeden önce eşim bana geçmişimi sorduğunda, anlatabileceğim kadarını söyledim. Daha fazlasını sorduğunda ise, "Saçmalama, başka ne olabilir ki?" dedim. Oysa daha fazlası vardı, sadece o an çok korkmuştum ve kimseye anlatamazdım.
Bu durumda geçmişimi gizleyerek yalan söylemiş mi oldum? Şimdi çok büyük bir çıkmazdayım, içim daralıyor ve kendimi çok çaresiz hissediyorum. Eşimle nasıl helalleşmem gerektiğini bilemiyorum. Allah’a tövbe ediyorum ama içim bir türlü rahat etmiyor. Ne yapmalıyım? Lütfen bana bir yol gösterin.
Geçmişine tevbe eden birinin temiz kabul edilmesi dinimizin en temel kurallarından biridir, kimseyi geçmişi ile itham edemeyiz. Geçmişiniz zikretmek zorunda olduğunuz bir durum değildir. Hatta bunu alenen şu işi, şunu yaptım demeniz de hatadır. Madem tevbe ettiniz ve bu tevbenizde samimi iseniz kapatmalısınız.
Erkeğin sorabileceği en tabii haklarından biri bekâret meselesidir. Zira o husustaki yanıltmanın bedeli çok ağır oluyor. Bunun dışında sorusu varsa veya sizin geçmişteki hatalarınız bunun dışında şeyler ise şöyle bir beyanda bulunmalı ama ayrıntıya girmemelisiniz: “Ben takvalı bir hayatta değildim.” İnsan geçmişini karıştırmamalı, karıştırılmasına da izin vermemelidir.
Size önceki hayatınızı, kendisinden öncesini sorsa bile yalan söylemeyin ama anlatmayın da. Allah'ın kapamış olduğu konuları kimseye açmayın. Bu süreçte iletişim çok önemlidir. Ancak ilişkiniz kadar manevi huzurunuzu da koruyarak hareket etmelisiniz.
Geçmişiniz hakkında muhabbet açılıyor ve siz bundan huzursuz oluyorsanız -anlattıklarınız veya anlatmadıklarınız dâhil- bir sınır çizerek artık geçmişi konuşmamak konusunda anlaşın. Net bir çizgi çizdiğinizde sizin de gönlünüz ferahlayacaktır. Yaptığınız hatalardan dolayı pişman olduğunuzu ve samimi bir şekilde tövbe ettiğinizi hatırlatın. Rabbim yar ve yardımcınız olsun. Allah’a emanet olun.