Geçmişteki hatalarım nedeniyle hakkımda konuşuluyor, ne yapmalıyım?
Hocam, ben şu anda üniversitede okuyorum ve ortaokuldan beri kapalıyım. Namazıma, orucuma dikkat ederim, haramlardan da elimden geldiğince uzak durmaya çalışırım. Ama elbette benim de hatalarım oldu.
Lisede bir çocuktan hoşlanmıştım ve niyetim sevgili olmak değildi. Sadece o da hoşlanıyorsa, konuşmadan, okuldan sonra nişanlanırız diye düşünmüştüm. O da zaten reddetti. Ancak ben bunu kuzenlerime, arkadaşlarıma, sınıftakilere ve hatta üniversiteden bazı kişilere anlattım. Kuzenim de “dindar gözüküyor ama o da yapıyor” gibi dedikodular yapmış.
Üniversiteye gelince ilahiyat okuyan, kapalı arkadaşlarım vardı. Yurtta sigara çok yaygındı. “Haram değil” dedikleri için ben de bazen içmeye başladım. Bir yıl kadar bu böyle sürdü. Sonra dışarıda da bazen içtim.
Arkamdan konuşmuşlar, “Kapalı ama sigara içiyor, alkol de içiyordur herhalde.” diye. Zaten biliyorum, tam tesettürlü değilim. Makyaj yapıyorum ama saçımı göstermiyorum, bol pantolon ve kalçayı örten kıyafetler giyiyorum. Yine de açılmak istemiyorum, tam anlamıyla örtünmek, nefsime hâkim olmak istiyorum inşallah.
Şimdi artık tövbe ettim. Sigaranın haram olduğunu araştırdım ve bir daha içmeyeceğim. Ama şunu merak ediyorum:
İnsanların hakkımdaki düşüncelerini düzeltmeye çalışmalı mıyım yoksa yalnızca Allah’ın rızası yeterli mi?
Liseden beri kendimi insanlara olduğumdan daha kötü tanıttığım için üzgünüm. “Nasıl olsa tam kapanmıyorum, içmem bir şey değiştirmez.” diye düşünmüştüm. Ama vicdanen zaten içki içmedim ve sigara içerken de bunun bana göre doğru olmadığını söylüyordum.
Şimdi çevremde başörtülü-açık fark etmiyor, birçok kişi sevgili yapıyor, temasta bulunuyor, alkol içiyor. Ben bir hata yaptım diye bu kadar yargılanmak ve dedikodulara maruz kalmak beni çok üzdü.
Allah beni affeder mi? Ve bu insanlar hakkımda böyle konuştuğu için onların bir vebali olur mu? Ben ne yapmalıyım?
Ortaokuldan beri kapalı olman ne güzel, geç kalmadan farkında biri olarak yaşamaya çalışmışsın, ne mutlu. Evet, senin de dediğin gibi hatamız olabilir, insanız. İnsan olarak da çok etkilenen bir varlığız. Çevremiz değiştikçe ister istemez hayat kalitemiz de değişmekte. Bazen farklı çevreler cazip geliyor ama o cazip gelen çevre bizi olumsuz etkileyebiliyor. Olumsuz da etkilensek hata edildiğinin farkına varınca olduğun yerde durmak yok, hemen hatamızdan vazgeçip yeni bir adım atma zamanı gelmiş demektir. Yeni bir adım atmak da ne güzel bir nimet ki Rabbimiz bu imkânı her zaman bize sunuyor, elhamdülillah. Sen de yaptığın hatanın farkına varmış ve onları çevrene rağmen terk etmişsin. Artık sakın geri adım atma. Ama bunu yaparken onlar ne derler/demişler diye hiç düşünme. Sen de biliyorsun yapılanların yanlış olduğunu, bu sebeple terk ediyorsun. Evet, kapalı olan birisi daha dikkat etmeli gibi duruyor ama hepimiz Müslüman’ız ve dinimizi temsil ediyoruz. Aslında hiç kimseye yakışmaz yanlış olan bir şey. Böyle düşünmek gerekir. Onların senin hakkında konuşmasına gelince… Hiç dert etme. Yapılan hata kadar onun konuşulması da hatadır. Bize düşün hatayı gördüğümüzde gidip kardeşimize destek verip o hatadan kendisinin uzaklaşmasını sağlamak. Onlar da umarım böyle konuşmasının hata olduğunu anlarlar. Onlar bilmiyorlar, bilseler bu kadar kötü bir şey böyle konuşmazlar. Hem birbirimizi üzmek de hiç kimsenin hoşuna gitmez aslında.
Şimdi yapman gereken; doğruyu bilmek ve hep doğruyu öğrenmeye çalışmak ve doğruları yapmak, ne olursa olsun hata etsek de hatamızdan vazgeçmek ve çevremizin her an güzelleşmesi için gerekirse yeni arkadaşlıklar edinmek. Zamanla çok güzel bir çevremiz olacak inşallah ama her zaman da bizi anlamayanların da olabileceğini unutma olur mu? En önemlisi de çok dua etmeliyiz güzel insanlarla güzel bir insan olalım diye. Rabbim güzel yaşamayı nasip etsin. Dua eder, dua beklerim.
FETVA ETİKETLERİ
alkol arkadaş çevresi dedikodu geçmiş günahlar pişmanlık Sevgili sigara tesettür tevbe