Yazılı Fetva

Geçmişteki hatalarımın etkisinden nasıl kurtulabilirim?

965
19.03.2025

Hocam ben yirmi sekiz yaşına yaklaşan genç bir kızım. Liseyi imam hatipte okudum ve o yıllarda derslerimde başarılı, araştırmayı seven, sosyal ve sevgi dolu biriydim. Ancak beş senedir kendimi tanıyamaz hâle geldim. Üniversiteye başladıktan sonra haram bir ilişkiye bulaştım ve o günden sonra büyük bir kopuş yaşadım. İlişkiyi bitirmeme rağmen psikolojik olarak çok etkilendim ve yanlış insanlarda teselli aradım. (Bu süreçte cinsel yolla bulaşan bir virüs kaptım.)

Bu olaylar ders başarımı düşürdü, inanılmaz derecede asosyal oldum, kilo aldım ve kendimi çirkin hissetmeye başladım. Kimseye tahammülüm kalmadı, artık hiç arkadaşım yok. Üniversiteyi zar zor bitirdim ama ders çalışma isteğim olmadığı için atanmak için gereken puanı alamıyorum. Özel sektörde de iş bulamadım. Evlilik konusunda da sürekli reddediliyorum.

O dönemden bu yana psikolojik tedavi görsem de kendime gelemedim. Aynaya bakınca sanki bir canavar görüyorum. Kendime saygım ve sevgim kalmadığı için insanlar da beni saymıyor. Geceleri uyuyamıyorum, iç sesim sürekli bana hakaret ediyor. Kur’an’a sarılmak istiyorum ama Allah affetsin, bir sayfayı bile zor okuyorum. Doğru düzgün din bilgim bile kalmadı. Kendimi toparlamam gerektiğini biliyorum ama hep bahanelere sığınıyorum.

Hastalık hastası oldum, sürekli doktora gidiyorum. Ailem de bu hâlime çok üzülüyor. Doktorlar ise OKB, DEHB ve depresyon teşhisi koydu. Kendime tahammülüm kalmadı. Lütfen bana bir yol gösterin, nasıl toparlanabilirim?

Sen bir hata yaptın ama sen hatalarından ibaret değilsin. Hatalar, insanın kim olduğu değil, ne yaşadığıdır. Herkesin hayatında düşüşler, yanlış adımlar olabilir ama önemli olan bundan sonra ne yapacağın. Kendini suçlamaktan vazgeç. Allah’ın rahmeti sonsuzdur. O’nun huzuruna dönmek istiyorsan, seni geri çevirmeyecek. Tevbe eden kişi, hiç günah işlememiş gibidir. İnsan kendini affetmezse Allah'ın affını tam anlamıyla hissedemez. Geçmişte yaptıkların için “Ben kötü bir insanım.” diyerek kendini mahkûm etme. Bunlar yaşandı ve bitti. Şimdi yeni bir sayfa açma zamanı. Yeter ki geçmişten yana pişman olmuş ol ve bir daha asla yaklaşmamaya niyet ve gayret et.

Diyorsun ki "Kur'an'a sarılayım diyorum, bir sayfayı zor okuyorum." Bu normal. Çünkü insanın kalbi ve maneviyatı yıprandığında, manevi tatlar zayıflar. Bunun için hemen zorlayarak değil, yavaş yavaş başlaman gerekir:

- Kur’an okurken zorlanıyorsan önce anlamıyla ilgilen. Günlük bir ayet ya da kısa sure seç ve anlamını düşün. Manevi bağın güçlendikçe okuma isteğin de artacak.

- Zikirleri arttır. İçsel sıkıntıyı azaltan en güzel şeylerden biri zikir ve dua. Günde en az 100 defa istiğfar et (“Estağfirullah” de).

- Allah ile konuş. Dua ederken ezbere kelimeler değil, kalbinden gelen sözleri kullan. Dertlerini Rabbine aç. “Allah’ım, bu halimden kurtulmam için bana yardım et.” diye dua et.

Aynaya bakıp kendini bir canavar gibi görmen ise seni daha zora sokabilecek zararlı bir bakış açısı. Bu, kendini değersiz hissettiğin için. Hâlbuki sen değersiz değilsin. Belki yanlış insanlara değer verdin, belki yanlış yerlerde huzur aradın ama bu senin değersiz olduğunu göstermez. Kendini ihmal etmek, çirkinleştirmez ama kendini sevmemek, sana böyle hissettirir. Dış görünüşünü küçük adımlarla iyileştirmeye başla. Kilo ve görünüş meselesi bir sonuçtur, sebep değil. İç huzurun arttıkça, kendini daha iyi hissettikçe dışarıdan da daha enerjik ve güzel görüneceksin inşaallah. Sosyal hayattan uzak kalmak seni tüketir. Küçük adımlarla bir yerlere çık. Tek başına bile olsa kafede bir çay iç, kitap oku, yürüyüş yap. Eski arkadaşlarınla yeniden iletişime geçebilir misin, bir bak. Belki birine "Nasılsın?" demek bile bir kapı açabilir. Eğer yalnız kalmaya devam edersen iç sesin seni daha çok hırpalayacak. Psikolojik destek alıyorsan devam et. Eğer almayı bıraktıysan yeniden bir uzmana git. Kendi kendine küçük hedefler koy. Mesela "Bugün beş dakika egzersiz yapacağım." ya da "Bugün üç sayfa kitap okuyacağım." gibi küçük adımlarla ilerle. Hayatta amaçsız kalmak, çöküşü hızlandırır Allah korusun. Kendine küçük de olsa bir hedef belirle. Atanma konusunda bir plan yap. Ders çalışma isteğin yoksa bile, günde on beş dakika bile olsa başla. Yılmadan, yorulmadan umut etmeye, gayret etmeye, sabretmeye devam et. Allah yardımcın olsun. Allah’a emanet ol.

H. E.