Yazılı Fetva

Harama vesile olmak haramı işlemek gibi midir?

3183
04.10.2021

Bir haramı yapmak haram, haram yapana destek olmak da haramdır sözünü nasıl anlamalıyız?

Maide suresinin ikinci ayeti iyilik ve takvada birbirimize destek olmayı, günahta ve düşmanlıkta destek olmamayı emretmektedir. Buna göre bir sevabın işlenmesi direkt veya dolaylı olarak destek olmak nasıl sevap ise bir günahın işlenmesine de direkt veya dolaylı destek olmak o şekilde günah olmaktadır. Günahın büyüklüğü ve desteğin oranı kadar da işlenen günah kişiye yazılmaktadır.

Bu konudaki desteğin bilerek yapılması önemlidir. Ayrıca direkt destek anlamına gelen bir işle sonuç olarak günaha destek olmak gibi anlaşılabilecek şey aynı değildir. Örnek olarak şöyle bir tespit yapabiliriz:
Alkol haramdır. Alkol kullanan haram işlediği gibi onu satan da mesela haram işlemektedir. Bayiden alkolü alıp poşetine koyarak evine giden birisi dolmuşa bindiğinde dolmuş sahibi görünürde alkol taşıyıcılığı yapmaktadır ama bu ona vebal oluşturmaz. Bu dolmuş sahibi alkol kasaları için servis işinde çalışan bir nakliyeci gibi değildir. Bir dükkânı alkol satan bir yer veya faizli bir bankaya kiraya veren ile sıradan bir iş yapacak birine kiraya verdiği hâlde o kişinin orada arkadaşları ile bazı zamanlarda alkol tüketmesi aynı değildir.

Bu kuralı bütün haramlar için geçerli saymalıyız. Sadece alkol ve faiz olarak sınırlamamız isabetli olmaz. Ahlâk ifsadına sebep olan dijital yayınlara destek olmak, öyle bir işte çalışmak da örnek olarak görülebilir. Zira Müslüman haram işlemeyeceği gibi haram işlenmesine de sessiz kalamaz insandır. Şu veya bu oranda destek olması zaten mümkün değildir.

Nureddin Yıldız