Yazılı Fetva
Haricî zihniyetle nasıl baş etmeliyiz?
594
10.02.2025
Hocam son derslerinizin birinde Haricîlerden bahsettiniz. Allah sizden razı olsun.
Dersin sonunda, onlardan uzak durmamız, tartışmaya girmememiz gerektiğini ve bu zihniyetin tartışmayla değişmeyeceğini vurguladınız.
Peki, etrafımızda sayıca çok fazla olan ve Müslümanların arasını bozan bu zihniyetle nasıl uzlaşmalıyız?
Özellikle bir imam olarak bizler de bu kişilerle sıkça muhatap olmaktayız. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?
İfade edeceğim başlıklara dikkat etmenizi rica ediyorum.
- Haricî zihniyetine sahip kimseler genellikle katı, kesin ve uzlaşmaz bir düşünce yapısına sahiptir. Onlarla doğrudan tartışmaya girmek çoğu zaman sonuç vermez. Bilakis, onları daha da keskinleştirebilir. Bu yüzden, faydasız münakaşalardan kaçınmak gerekir.
- Cemaatimize bu tür zihniyetlerden etkilenmemeleri için doğru İslam anlayışını sağlam bir şekilde öğretmek en etkili yoldur. Bunun için de ilmihal bilgilerini ve akideyi sağlamlaştırmak; Müslümanlar arasındaki birliği ve merhameti vurgulamak; Sahabe, Tâbiûn ve Müçtehid imamların anlayışlarını anlatmak önemlidir.
- Haricî zihniyet genellikle ihtilaf çıkarmak ve insanları bölmek üzerine kurulur. Cemaati ve halkı bu tür insanlarla fazla muhatap olmamaları konusunda bilinçlendirmek gerekir. Özellikle dinde hassas ama ilmî altyapısı zayıf gençler, Haricî söylemlerden etkilenebilir. Onlara daha fazla rehberlik ve sohbet ortamı sunmak önemlidir.
- Haricî anlayış, şiddete ve toplum içinde fitneye yönelmişse, bu durumda sadece ilmî mücadele yetmez, resmî mercilerle irtibata geçmek gerekebilir. Çünkü bu tür zihniyetler bazen silahlı hareketlere dönüşebiliyor.
- Peygamberimiz aleyhisselamın dinde aşırılığa düşenlerle olan tavrında olduğu gibi kararlı ama sert olmayan bir üslupkullanmak gerekir.
- Mücadele, birebir tartışma ile değil, ümmeti sahih ilimle bilinçlendirerek yapılmalıdır.
Allah yardımcınız olsun, vazifenizde muvaffak eylesin.