Hatalı ilaç uygulamasıyla hastanın vefatı durumunda sorumluluğum nedir?
Hocam ben bir sağlık çalışanıyım. Bir hastaya ilaç vermem gerekiyordu ve ilacı uyguladım. Ancak farkında olmadan ilacı hızlı bir şekilde göndermişim. Normalde 250 ml serumla karıştırmam gereken ilacı yanlışlıkla 100 ml'lik serumla karıştırmışım. Yorgunluk nedeniyle bu hatayı fark edemedim ve ilaç olması gerekenden daha hızlı uygulandı. Maalesef hasta kısa bir süre sonra vefat etti.
Elbette biliyorum ki ecel gelmeden kimse vefat etmez, ancak bu olayın üzerimde bıraktığı vicdan yükü çok ağır. Tevbe ediyor ve istiğfar ediyorum fakat içimdeki huzursuzluk geçmiyor. Bu durumla ilgili dinen sorumluluğum nedir ve bundan sonra ne yapmalıyım? Bana yol gösterebilir misiniz?
Seruma koyduğunuz ilacın hastanın hayatına etkisiyle bağlantılı bir durumdur. Buna göre seruma koymanız gereken basit bir ağrı kesici olup bunda bir ihmaliniz söz konusu olursa yaşama etkiniz olmadığından ölümden sorumlu sayılmazsınız. Yalnız hayata etkisi bulunan potasyum gibi içeriğe sahip bir serum ise kusurlu kabul edilirsiniz. Dolayısıyla doğru cevap vermek için bu ikisinin arasını ayırmak gerekir.