Yazılı Fetva

Hiçbir konuda gayretini görmediğim eşimden ayrılmalı mıyım?

1705
22.05.2024

Hocam ben beş yıllık evliyim. Eşimi seçme sebebim Müslüman bir ailem olması içindi. Kendilerini bana öyle tanıtılar ve kısa zamanda evlendik. Namazını bile ben söylemesem kılmayacak birisi olduğunu öğrendim. Evliliğimizin ilk aylarında ailesi çocuğumuz olmadığı için kalbimi kırmaya başladı ama sonra eşimin çocuğu olmayacağını öğrendik. Hep çocuk hayali olan bir kadın olduğum için çok yıkıldım ama bırakmadım eşimi. Hem ibadetlerini iyileştirmeye çalıştım hem de çalışıp eşimi tedavi ettirdim. Eşimin kazancı ancak ev masraflarına yetiyor. Şimdi doktorlar tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi belki olabilirsiniz diyor. Ne kendisi ne ailesi hiçbir çaba sarf etmiyor. Bu tedaviyi olmamız için maddi ve manevi hiçbir şey yapmıyorlar. Bu yıllar içinde ne dindarlığını iyileştirebildim ne de başka kazancım oldu. Çok yoruldum ve zaten sevmeyerek evlendiğim için her şey bana yük oluyor. Eşimin yine benim paramla tüp bebek tedavisine gitmeyi beklemesi beni üzüyor. Evimin hanımı gibi hissetmiyorum artık. Evim dediysem tek çocuk olmasına rağmen kirada tutuyorlar bizi. Eşim doktorların ve benim ısrarıma rağmen kilo da vermiyor. Büyüklerinizle konuşun derseniz benimkiler bir çözüm bulamıyor ve ayrıl diyor. Eşimin ailesine de söylediğim zaman beni ikna edecek hiçbir şey yapmıyorlar. Ya susup cevap bile vermiyorlar ya da umurlarında olmuyor. Eşim de ailesi de istemiyorsan boşan havasındalar. Bunu sık sık dile de getiriyorlar. Bana bir yol sunun değerli hocam.

Boşanmak tüm alternatifler tüketildiğinde yuvanızın yürümesi mümkün olmadığında düşünülebilir. Bilgilerinizden mücadele ettiğinizi anlıyorum. Fakat kocanızla evlilik yoluna girdiğinizi unutmayın. Hemen vazgeçmeyin. Kocanız size zulmetmiyorsa Meryem ve Asiye olmaya devam edin. Bunun için; 

-Çevre büyüklerinizden destek alma konusunda ısrarcı olun.   

-Kocanızla cennette beraber olmak üzere birbirinize destek olun.

-Eşinize baskı yapmadan tatlı dil ve güler yüzünüzü eksiltmeden iyi hanım olmaya devam edin.

-Çocuk sahibi olmak için çaba gösterin ama olmazsa olmaz gibi de görmeyin. Bir imtihan anlayışı içinde olun.

-Yaşadıklarınızı iç dünyanızda kavga etmemek için kendinize bir eğitim programı oluşturun. Bu konuda hocamızın, "Kadın Fıkıh Okulu" derslerini not tutarak dinlemenizi tavsiye ederim.

-Dua ve sabrınız her zaman yanı başınızda olsun.

-Kendi başınıza sakın kesin kararlar almayın. Bir karar alacaksanız mutlaka büyüklerinizle istişare yapınız.

Allah yardımcınız olsun. 

T. Y.