İlan edilmeyen ve aileye söylenmeyen nikâh geçerli midir?
Hocam ben gönlünü İslâm davasına adamaya çalışan bir gencim. Davaya müdahil olmadan önce bir sevdiğim vardı. Bendeki değişim kendisini de etkiledi ve tesettüre girdi. Eskisi kadar olmasa da sonuçta konuşup görüşüyorduk. Bir süre sonra bunun caiz olmadığını bir çözüm bulmamız gerektiğine karar verdik. Okulumuzun devam etmesinden dolayı ne kendisinin ailesi ne de benim ailem evlenmemize müsaade etmezlerdi. Ya hiç konuşmayacaktık ya da ilan etmeden imam nikâhı kıyacaktık. İlmine güvendiğimiz medrese mezunu bir âlime durumu sordum. Çok nasihat etti ve bu gibi evliliklerde ortaya çıkan sorunları tek tek belirtti. Bununla birlikte eğer kendimize güvenirsek İmam Hanefi’nin bu yönde fetvasının olduğunu söyledi ve yapabilirsiniz dedi. Biz de nikâhı usulüne göre yaptık fakat ilan etmeden olmaz diye çok şey duyduk ve okuduk. Elhamdülillah bugüne kadar bir ilişki yaşamadık ki zaten amacımız bu değildi. Şimdi çelişkiye düştük hocam. Nikâhımız sahih midir değil midir diye. Eğer sahihse davaya sorun olmaması bakımından zaten sadece telefonda ve mesajla konuşmaya devam edeceğiz. Eğer sahih değilse ne yapalım? Boşanmak gerekir mi sahih değilse?
“Usulüne göre” yaptığınızı söylüyorsunuz. Nasıl bir usul ki bu, ilanı olmamış. İlan da usulün gereklerindendir. Eğer nikâhınıza iki mü'min insan şahit olmuş ve seninle eş adayının ebedi bir nikâh akdi yaptıklarına şahit olmuşlarsa yani şimdi onlara senin o kadınla bir arada durman hatırlatıldığında “onlar nikâhlıdır” diyebileceklerse ASGARİ ŞARTLARDA ilan yapılmış demektir. Böyle değilse siz nikâh diye kendinizi oyalamışsınız. Buna göre hareket edin.
Yine şunu bilin ki:
Kesinlikle yanlış bir iş yapıyorsunuz. Hem nikâhlı hem bir arada değil; bu çocuk oyunlarında olur, hayat böyle bir oyunu uzun zaman kaldırmaz. Şeytan şimdi sizi bu kadarla oyalıyor. Yarın başınıza asıl çorabını örecek ve bu işten kız olan taraf asıl zararı görecek.