Yazılı Fetva

İnşaatta Satılmayan Daireler Var, Zekatı Nasıl Hesaplanacak

6300
20.11.2013

Selamünaleyküm Hocam. Kardeşim 6-7 ortaklı bir inşaat şirketinin ortağıdır. Şirket bugüne kadar 2 inşaat yapmış, satılan ve satılmayan daireler var. Herhangi bir kar dağıtılmamış, henüz tasfiye de gerçekleştirilmediği için sermayenin ulaştığı rakam da belli değil. Sadece şirketten ayrılanların payları verilmiş, konulan sermayeye göre zekât düşecek olduğu açık hissede zekât miktarı bu aşamada belirli değil.
Soru 1- Bu şirketteki mal ve emtia ile ilgili bu aşamada zekât verilmesi gerekiyor mu? Verilecek ise hangi tutar üzerinden verilmesi gerekiyor?
Soru2-Zekâtın kar dağıtımı veya tasfiye sonuçlarına göre toptan verilmesi gerekiyor ise bu aşamada ileride miktarı kesin olarak hesaplanabilecek zekâttan mahsup edilmek üzere tahmini bir hesapla zekât verilmesi uygun mudur? Etraflıca cevaplandırılmasını istirham ediyorum. Allah razı olsun. Allah’a emanet olunuz.

Selamünaleyküm. İnşaat bir maldır. Her mal gibi inşaatın da yapılırken ve bittikten sonra bir değeri vardır. Nitekim inşaat, kullanıma hazır durumda iken satıldığı gibi yapım aşamasında da o anki değeri üzerinden satılmaktadır. Bu da inşaatın her an bir değeri bulunduğunu ve hesaplanabileceğini göstermektedir. İnşaat işi yapan bir Müslüman, elindeki inşaat halindeki malın değerini maliyeti üzerinden hesaplar. Bitmiş inşaat da maliyeti üzerinden hesaplanır ve elde ne kadar mal bulunduğu anlaşılır. Elindeki malın ona maliyeti mesela çimento satan bir nalburun elindeki malın maliyetini hesaplayıp zekâtını vermesi gibi bir durumdur. Bu eğer bir şirket şeklinde ise, şirketteki ortaklığı oranında malı hesaplanmış olur. Böylece kaç paranın ya da ne kadar malın zekâtını vereceğini bilir. Zekât verebilecek kadar elde nakit bulunmaması ya da kardeşinizin durumunda olduğu gibi hissesinin veya inşaatın durumu hakkında bilgi kısırlığı varsa sonradan bilgi netleşmesi ile beraber geçmiş toptan ödenmek üzere zekât bir iki yıl geciktirilebilir.

Nureddin Yıldız