Yazılı Fetva

İslami hassasiyetlerimin abartılı olup olmadığını nasıl anlarım?

1576
02.03.2023

Hocam ben ilahiyat öğrencisiyim. Üniversiteye başladığımda hedefim burada ilim sahibi olup dinimi yaşayıp çevreme de faydalı olmaktı. Sizlerin de dediği gibi ilahiyat ile tam tamına bir ilme sahip olamayız ve ilahiyattan derin bir âlim kolay kolay çıkamaz. Bunu anlayınca bir yıkılma yaşadım. Ayrıca karma eğitimi başta olmak üzere, hocaların ve öğrencilerin yanlış düşünceleri, haramın ve günahın basitleştiği bir ortam oluşu beni rahatsız ediyor. Bu ortamı bir cihat ortamı olarak görüp hem nefsime hâkim olmak hem de elimden geldiği kadar çevremi yanlışlardan sakındırmak istiyorum. Çevreme faydalı olmak için kazandığım bu bölüm acaba ahiret hayatımı etkiliyor mu? Beni günaha sokuyor mu? Bu durumdan çok korkuyorum. Bir de düşüncelerimde oldukça abartılı olduğum söyleniyor. Bunu ailemden, arkadaşlarımdan ve akrabalarımdan sık sık duyuyorum. Ben mi gerçekten çok abartı düşünüyorum yoksa onlar mı çok basite indirgemiş her şeyi gerçekten bilmiyorum ve bu durumdan oldukça sıkılmış ve yorulmuş durumdayım. Örnek olarak şunu söyleyebilirim:

Sınıfımızın karma bir WhatsApp grubu var, maalesef hata edip onlar ile not paylaşımı yaptım. Paylaşımı yaptığım fotoğraflara bakınca kıyafetimin küçük bir kısmının gözüktüğünü gördüm. Gördüğüm an çok utandım ve hızlı bir şekilde fotoğrafları kaldırdım. Artık yaptığım ve düşündüğüm şeyleri insanlara anlatamaz oldum çünkü her seferinde abartı damgası yiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bana bir yol gösterin hocam.

Abarttınız veya abartmadınız, müşahede ettiğiniz durum gerçektir ne yazık ki; ilahiyatlar ismi ile müsemma denebilir yerler değildir. Buna rağmen oralardan istifade edilmesi gerekiyor. Herkes kendisine bakarak bireysel kararını vermelidir. Eğer sen, orada bulundukça harama girdiğini/gireceğini düşünüyorsan orada durmazsın. Kimin ne dediği de çok önemli olmaz/olmamalıdır. Abartma veya yanlış düşünme ihtimalin elbette vardır. Ailen sana tepki veriyor olabilir, arkadaşların da tepki verebilir. Sen ortalamayı bulmaya çalış. Mesela ailenin, arkadaşlarının ve takvasına itimat ettiklerin, dünyevi düşündüklerini zannettiklerin; bunların toplamının ortalamasını bularak yönünü belirleyebilirsin. Sana takvası açısından itimat ettiklerin bile “abarttığını” söylüyorsa kendini biraz kısabilirsin. Bu mantıkla problemi yeniden değerlendirmeye çalış. Allah yardımcın olsun.

Nureddin Yıldız