Yazılı Fetva

Kadının Cihadı Nedir?

12624
10.07.2012

Selamünaleyküm. Hocam ezan vakitlerini takvimden öğreniyoruz lakin diyanetin takvimi ile fazilet takvimi diye bilinen takvimde dakikalar farklı. Birine göre ezan okunuyorken diğerine göre daha vakit girmemiş oluyor. Hangisini esas almalıyız?
2. Kadının cihadı için dışarı çıkmasının sınırı var mıdır? Peygamberimiz ashab hanımlarına haftada bir sohbet ettiğinden kadının cihadı için sınır ya da ölçü bu mudur? Vakfa, derse vs için dışarı çıkıyoruz bunda ölçü hayatımızdaki denge midir yoksa gün sınırı var mıdır?
3.Kadının tebliğ ve cihad sorumluluğu sadece kendi mahallesi, muhiti ya da ilçesi vs ile mi sınırlıdır? Başka yerlerden sorumlu değil midir?
4. İnsan gençken para kazanacak gücü vardır ama asıl para yaşlanınca lazım düşüncesi ile gençken bir kenara para ayırmak, biriktirmek doğru mudur? Bu Allah'a güvensizlik değil midir?
Allah razı olsun hocam.

Selamünaleyküm.
1- Diyanetin takvimi şu anda daha güvenli, daha ciddidir.
2- Kadının farzı ayın olan ilimleri tahsil etmek için eşinden izin almadan bile evinden çıkması mümkündür. Kültür denebilecek bölüm için ise eşinin izni şarttır. Vakıf, cami veya başka bir yer değişmez.
3- Kadın veya erkek herkesin bir önceliklileri bir de önemlileri vardır/olmalıdır. Önce ÖNCELİKLİ olanlar sonra da ÖNEMLİ olanlar dikkate alınmalıdır. Kadının farz ilimlerden sonra en öncelikli işi eşine ve çocuklarına karşı sorumluluklarıdır. Eşini ihmal edeceği veya çocuklarını erteleyeceği bir iş için kadın CİHAT ADIYLA DA OLSA evini terk edemez. Zira bütün cihat meydanları, ancak kadınların evlerindeki görevlerini hakkıyla yapmasıyla doldurulabilir. En büyük cihat kadının cihadıdır. Kadın da öncelikli cihadını bırakarak önemli denebilecek bir cihada çıkamaz.
4- Herkesin cihat görevi, imkânlarıyla sınırlıdır. Bu imkân, bilgi, kapasite, çevre ve benzeri şartlardan oluşur.
5- Zekâtı verildikten sonra para biriktirmenin günahı yoktur. Bu bir itimatsızlık da değildir. Sadaka vermek bir fazilettir, herkes fazilet sahibi olmayabilir.
Allah'a emanet olun, sa'yiniz meşkûr olsun.

Nureddin Yıldız