Yazılı Fetva

Kadının Veya Çocuğun Nafaka Alması Caiz Mi ?

21945
15.01.2012

Selamunaleyküm hocam kadının veya çocuğun nafaka alması caiz midir? Hayırlı günler.

Selamünaleyküm.
Kadının boşandığı erkekten nafaka almasının ayrıntıları şu şekildedir:
1- Talak ric'î talaksa, talak yokken nasıl bütün ihtiyaçlarını erkek gideriyordu ise aynı ihtiyaç giderme erkeğin görevi olarak devam eder. Bu talak çeşidi ile iddet beklerken kadın, iddetin bitmesi ile nafaka yükümlülüğü de biter. İddet, üç hayız dönemi beklemenin adıdır. Buna nafaka diyelim veya demeyelim bu görev erkeğin görevidir. Ric'î talak, eşler arasındaki bağın tamamen kopmadığı, erkeğin eşini geri alma hakkının bulunduğu talaktır.
2- Talak bain talak ise iki durum vardır:
a- Boşanan kadın hamile ise eğer hamilelik bitene kadar her halükârda nafaka erkeğin yükümlülüğü arasındadır, kadına nafaka verecektir. Hamilelik sona erince nafaka da biter. Bu nafaka, kadının barınması, giyinmesi ve yeme içme gibi ihtiyaçlarıdır.
b- Hamile olmayan kadın, bain talakla boşandıktan sonra erkekten nafaka alamaz. İddeti biter bitmez kadın yabancı biri durumuna geçer. Bain talak, geri dönüşü olmayan boşamanın adıdır.
3- Talakla beraber, ödenmemiş olan mehir aciliyet kesbeder, hemen ödenmesi gerekir.
4- Çocuklar kadının yanında kalsalar bile masrafları babaya aittir. Buna çocuk nafakası da diyebiliriz. Çocuk, kız çocuğu ise nafakası ölüm ve evlilik vaktine kadar babaya aittir.

Nureddin Yıldız