Kaza yerine sünnet namazı kılmakla sünnet sevabı elde edilir mi?
Hocam, kaza namazlarımızın bittiğini düşünerek artık sünnet namazları kılmaya niyet ediyoruz. Ancak Resûlullah (s.a.v.), farz namazlardan önce veya sonra nafile namazlar kıldığı için, bu namazları kaza niyetiyle değil de sünnet niyetiyle kılmamız arasında bir fark var mı? Her durumda o sünneti yerine getirmiş olur muyuz yoksa niyetin bu noktada bir etkisi var mıdır?
Niyet ibadetin ruhudur. Aynı rekât sayısı ve aynı vakitte olsa da "sünnet" diye niyet edersen, o namaz sünnet olur. "Kaza" diye niyet edersen, o namaz geçmişteki farzın kazası olur. Yani şeklen aynı olsa da niyet ibadetin yönünü belirler. Bu yüzden "her türlü sünnet yerine geçer" gibi düşünmek doğru değildir.
Kaza borcun varsa kaza kılmaya niyet et. Böylece farz borcunu ödersin. Kaza borcun yoksa o zaman sünnet niyetiyle kılarsın, sevabını sünnet olarak alırsın.
Resûlullah Efendimiz’in kıldığı namazlar vaktin sünnetidir, kaza değildir. Biz onun izinden giderken, önce üzerimizdeki farz borcunu temizler, sonra sünnetle süsleriz.