Yazılı Fetva

Kişinin nefsini hesaba çekmesi nasıl olur?

721
22.07.2024

Hocam Hz. Ömer Radıyallahu anh’tan rivayetle;

"Hesaba çekilmeden önce nefsinizi hesaba çekin. Ahiretteki hesap ancak dünyada nefsini hesaba çekmiş olanlar için hafif ve kolay olacaktır." buyruluyor.

Kişinin nefsini hesaba çekmesi nasıl olur? Bunun yolu nedir, defter mi tutalım ya da kendimizde o denetimi nasıl oluşturalım ben bilmiyorum. 

Sizler bu konuda ne tavsiye edersiniz? Bizlere bu başlıkla bir ders yapsanız ne güzel olur.

Dönüşünüzü bekliyorum, Allah'a emanet olunuz.

Allah’a ve ahiret gününe iman eden bir mü'min, yaşadığı hayatın hesabını vereceğine inanan insandır. Bu hesabın konusu genel hatlarıyla hayatıdır. Yaşadığı hayatı ilk anından son nefesine kadar gündem olacaktır.

Ayrıntılarıyla bakıldığında ise;

  • İman,
  • Allah’ın farz kıldığı şeyler,
  • Allah’ın haramları,
  • Kul hakları hesabın ayrıntılı başlıklarıdır.

Ahirete gitmeden önce insan imanına şirk bulaştırıp bulaştırmadığını, farzlarda eksiği olup olmadığını, haram işleyip işlemediğini, üzerinde kul hakkı var mı yok mu vs. bunları düşünür. Eğer bir sıkıntı varsa o sıkıntıyı giderir. Bu giderme, tevbe etmek ve tevbeye sadık kalmak, eksiği kaza etmek ve haklardan helalliği sağlamak şeklinde olur.

Kul, bunu yaparken kendi aldatıyorsa, olanı hatırlamamak veya önemsememek gibi bir tutum içine giriyorsa zaten ahirete gitmeden önce ahiretteki sorun burada kendisini göstermiş demektir.

Şüphesiz böyle bir muhasebeyi yapabilmek için ilim gerekir, bunu ikaz eden dost ve arkadaş çevresi gerekir. Çevresi bu mantıkta olmayanın ve öğrenmeye önem vermeyenin ya da hoşuna gideceklerle sınırlı bir öğrenmeyi yeterli bulanın hesabı çetin olur maazallah.

Nureddin Yıldız