Korona Aşısı Yaptırmak Caiz mi?
Selamünaleyküm hocam.
Tam bir yıldır gündemimizde olan korona afetiyle ilgili olarak sürekli güncel cevaplar verdiniz, bizi aydınlattınız. Allah sizden razı olsun. Fakat sizin de bildiğiniz gibi birkaç aydır gündemimize korona aşısı girdi. Belirli bir yaş ve meslek grubuna ise zorunlu olma gibi bir durum var. Hatta birçok ülke vize şartları arasına aşı olmayı da koymaya başladı. Şimdilik sadece HES kodu ile risk seviyemiz takip ediliyor ama belki yakın zamanda aşı takibi de sağlanacak.
Aşı konusunda çok fazla yaygara var. İlk çıktığında özellikle hepimiz; "asla bu aşıyı olmayacağız" dedik. Fakat doktorlar da olmaya başladıktan sonra biraz daha düşünmemiz lazım dedik. Allah razı olsun, korona dönemi boyunca bizi her konuda aydınlattınız. Bu konuda da bize bir yol gösterebilir misiniz? Aşı olmayı reddetmek bizi vebale sokar mı? Zorunlu aşıdan hile ile kaçmak caiz olur mu? Bu yaygaralar doğruysa bile bile canımızı tehlikeye atmış olmaz mıyız? Zannedersem 3 farklı marka aşı var, o da başka bir kafa karıştırıcı durum, ne yapacağız? Ya da aşı olmasak ve sonrasında korona olup ölsek Allah hesap sorar mı? Hocam, ellerinizden öperim. Rabbim sizlere ve tüm Müslümanlar'a sıhhat ve afiyet versin. Allah'a emanet olunuz.
Selamünaleyküm.
Selamünaleyküm.
Allah Teâlâ akıbetimizi hayır kılsın, afetlerden bizi muhafaza buyursun.
Aşı konusunda yapılan itirazlar ne yazık ki ‘mış’lı ifadelerle bitmektedir. Yaşadığımız durumda;
- Hastalık afet boyutuyla katî ve tartışılamaz durumdadır.
- Müslümanlar ve insanlığın çaresizliği de katî ve tartışılamaz durumdadır.
- Bir güvenilir Müslüman’ın veya kurumun kurtuluş umudu olabilecek çalışması ise yok denecek durumdadır.
Bu ortamda Müslümanlar olarak bizim vazifemiz, durumun vahametini sayıp durmak değildir. Kalbimiz mutmain olmasa da mevcut umudu kullanmaktır. Müslüman tıp adamlarımızla yaptığımız istişarelerde en ehveni tercih etmekten başka bir çarenin olmadığı söylenmektedir.
Netice olarak şunu tespit edebiliriz:
Konumu, mesleği, risk durumu ve çevresi itibariyle sağlık uzmanları ve resmî mercilerin aşı olmasını gerekli gördükleri kimseler aşı olmalıdırlar. Meseleye aşı gözüyle bakmadan önce ‘Allah’ın emaneti olan can’ ve ‘kul hakkına riayet’ gözüyle de bakılmalıdır.