"Kübra" isminin anlamı ve dinî açıdan sakıncası var mıdır?
Hocam benim bir kızım dünyaya geldi, ellerinizden öper. Kızımın adını "Kübra" koyduk. Fakat sonradan çevremdeki bazı kişiler, bu ismin sadece “büyük” anlamına gelmediğini, Arapça’daki "kebîr" ve "kibriyâ" kökünden geldiği için "kibirli" anlamına da gelebileceğini, bu sebeple ismin sakıncalı olabileceğini söylediler.
Ayrıca Hz. Hatice validemize "Hatice-i Kübra" lakabının da çok sonradan verildiğini duydum. Bu bilgiler beni tereddütte bıraktı. Kızımın ismini severek koydum ama dinen bir sakınca varsa değiştirmeyi bile düşünebilirim.
Arapça bilgisi olan bir kişi olarak sizin görüşünüzü öğrenmek isterim. "Kübra" ismi dinen sakıncalı mıdır? Gerçekten kibir anlamı taşıyor mu? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Rabbim yeni doğan Kübra kızınıza hayırlı ve uzun bir ömür, sana da evlat nimetine hakkıyla şükreden bir kalp versin.
İçinde "kibir" kelimesiyle aynı kökten gelen harfler olması, bu ismin kötü olduğu anlamına gelmez. "Kübrâ" kelimesi "en büyük, en yüce" anlamına gelir. Arapçada bu tür mübalağalı sıfatlar mecazi olarak da kullanılır. Örneğin:
- Kur'an-ı Kerîm'de kıyamet günü için "es-sâatü’l-kübrâ" (en büyük saat) ifadesi geçer. (Tâhâ sûresi, 15. âyet)
- Hatice annemize verilen "Hatîcetü’l-Kübrâ" lakabı, onun yüceliğini, büyüklüğünü, faziletini ifade eder. Bu da Arapça usulüne tamamen uygundur. Hatice Annemize "Hatîcetü’l-Kübrâ" denmesi, onun diğerlerinden farklı ve büyük bir şahsiyet olduğunu göstermek içindir. Bu da övgü dolu bir unvandır, sakıncalı değildir.
"Kübra" ismini kibirli anlamında yorumlamak hem Arapçayı yanlış yorumlamaktır, hem de geleneğimize aykırıdır.
Rabbim küçük Kübra kızımıza ilim, edep ve hayâ nasip etsin. Onu annesi Hatice Kübrâ gibi faziletli, iffetli ve hayırlı bir mümine kılsın.