Yazılı Fetva

Miras Kalan Paranın Haram Olması

20974
02.05.2013

Yakın zamanda babamız vefat etti. Fakat babamız vakti zamanında inşaat sektöründe çalışarak edindiği kazancı faizde değerlendirmiş bize şimdi intikal eden mülk ve paralarada faiz bulaşmış durumda. Fakat bunun fetva açısında bizi bağlamayacağının fetvasını sizden aldıktan sonra biz bu para ve mülkleri aldık. Fakat bazı akraba ve dostlarımız, bu mirasın bize kısmende olsa haram olduğunu ve bizim bununla iş kurmak ya da hac umre gibi vazifelerimizi yapamayacağımızı söylüyorlar, sürekli tenkit ediyorlar. Diyanet işlerinin buna cevaz vermediğini söylüyorlar. Neye dayanarak bu fetvayı aldın diyorlar. Dinen delilin ne diyorlar. Lütfen bana onlara okuyabileceğim bir YANIT verir misiniz? Akraba dost ve ahbap ilişkilerimin bozulmasını istemiyorum. Öte yandanda dinimin bana fetva olarak cevaz verdiği bir meselede hakkımı kullanmak en doğal hakkım olduğunu sanıyorum. Çok teşekkürler hocam başınızı ağrıttım hakkınızı helal ediniz.

Selamünaleyküm. Bir insana miras yoluyla intikal eden maldaki haramlar, intikal yoluyla haramdan arınmış olmaz; o malı haram olarak oluşturan açısından vebal devam etmektedir. Malın kendisine intikal ettiği kişi açısından ise durum şöyledir:
- Eğer gasp, hırsızlık gibi yollarla edinilmiş bir mal söz konusu ise o malı sahiplerine iade etmesi gerekir. Miras yoluyla intikal nedeniyle ona helal olmaz. 
- İntikal eden mal, faiz ve benzeri bir haram yoluyla elde edilmiş ise bu durumda, malın tamamının haramdan olması durumunda mü'min bir mirasçının o mala tenezzül etmemesi gerekir. İman ehli olmak budur. Eğer örneğinizde olduğu gibi, bankaya da giderek malını geliştiren biri ise miras bırakan, bu durumda elimizdeki intikal etmiş malın ne kadarının haramdan olduğunu bilmemiz mümkün olmayacaktır. Sadece 'çalışmasında haram da vardı' zannı ile bir insanın mirası reddedilmesi gerekmez. Belli bir miktarı, 'bu kadarı faizdendi' şeklinde bilebilecekseniz onu ayırıp sadaka olarak verebilirsiniz.

Nureddin Yıldız