Motivasyonu düşen bir hekime ne önerirsiniz?
Ben tıp fakültesinden yeni mezun bir hekimim, şu anda yoğun olarak pandemide hekimliğimi icra etmekteyim. Bu süreçte TUS da çalışmaya çalışıyorum, fakültede TUS çalışma isteğim ve azmim ümmet için bir şeyleri yapmayı hayal ettiğimde bile artardı ancak şimdi iş hayatıyla birlikte TUS çalışırken bir mümin kalitesinde çalışamıyorum. Motivasyonumu kaybediyorum, siz hep bir mümin doktor en iyi puanı almalıdır çalışmalıdır diyorsunuz ancak hocam motivasyonumuz düştüğünde ve irademiz zayıfladığında neler yapabiliriz? Bizi ne motive eder de hedefimizi artırırız? Bize tavsiyeleriniz nelerdir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Doktor hanım, size tıp dili ile sorular sorayım: Bir insanın nabzı veya tansiyonu sürekli aynı olabilir mi? Hareket ederken veya heyecanlanınca ya da koşarken… Aynı nabız aynı tansiyon mümkün mü? Zannederim değildir.
Zihin dünyamız da böyledir; inişleri çıkışları olur. Olmalıdır da. Bir sahabi hanımı olsa idiniz yine böyle olacaktı. Sürekli aynı heyecanı taşıyamazsınız. Bu durumu dert etmeyin. TUS süreci bitince değişecektir bu. Nasıl tansiyon belli değerler arasında inip çıktıkça onu önemsemiyorsunuz bu iniş ve çıkışları da önemsemeyin. Yeter ki ana değerler sabit kalsın. O ana değerleri sizin için şöyle özetleyebilirim:
- Asla imanınızla alakalı bir tartışmaya girmeyin, sizi imanınızda sorunlu hâle getirecek konulardan uzak durun.
- Allah’ın açık haramlarından uzak kalın. Hiçbir haramı hiçbir şekilde denemeye kalkmayın.
- Allah’ın farzlarını damarlarınızda dolaşan kanınız gibi bilin. Bir farz kaçırmak sizin için bir ünite kan kaybetmek kadar ağır olmalıdır. Oruç da böyledir zekât da böyledir. Her farz böyledir.
- Peygamber aleyhisselamın sünnetinden kabiliyetiniz ve mesleğiniz açısından sizi zorlamayacak olanları yapmaya çalışın. Hedefinizde de Allah’ın inayeti ile bütün sünnetleri yaşamak olsun.
- Çevrenizi iyi seçin. Arkadaşlarınız, kıyamet günü yanınızda bulunmasından hoşlanmayacağınız kimseler olmasın. Elbette mesleğiniz gereği herkesle beraber olacaksınız ama severek ve beğenerek iyi olmayan bir arkadaş edinmeyin.
- Anne baba başta olmak üzere akraba bağınızı güçlü tutun.
- Dua etme vakitleri ayırın kendinize. Sabah ve akşam dualarınız olsun. Ayetlerden bildiğiniz duaları okuyun, Türkçe dua edin ama dua ile tanışın, kaynaşın.
- Belli zikirler yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle sabah akşam zikirleriniz olsun.
- Muhakkak Kur'an okuyun. Özel günleriniz hariç her gün asla terk etmediğiniz bir Kur'an okuma programınız olmalıdır. Bir sahife de olsa okuyun.
- Muhakkak bir âlimi izlemeye çalışın. Kimseye peygamberin yerinde görür gibi takılmayın ama bir âlimi izleyin. Mümkünse onunla istişareler edin.
Biiznillah göreceksiniz ki bir zaman sonra tansiyonunuz da imanî heyecanınız da yerine gelecektir ve siz bir eksikliğe takılıp kalmayacaksınız.
Allah yardımcınız olsun. Âmîn.