Video Fetva

Müslüman hangi kitapları okumalıdır?

33073
30.07.2010

Müslüman hangi kitapları okumalıdır?

Okumak, mü’min için ilk emir. Rabbimiz kitabını indirdiğinde ilk olarak ‘ikra’ kelimesiyle başlattı. Okumakla Müslüman kadar birbirine uyumlu iki kelime zor bulunur. Keşke okumak fiilini bütün asırlar boyunca en çok gerçekleştiren millet olma hazzımız devamlı olsaydı. Önceki asırlarda, bizden önceki selefimiz bütün kıt imkânlara rağmen okumanın en üstünde durdular, Allah onlardan razı olsun.
Müslüman ve okumak deyince, önce Kur’an-ı Kerim’den başlamak gerekiyor. Müslümanın kesinlikle bir Kur’an okuyuşu olması lazım, bu da günlük vird haline gelmelidir. Anlamını bilerek veya bilmeyerek Müslüman her gün bir miktar Kur’an okumalıdır, bu, bir sahife olabilir, bir cüz olabilir. Çok abartılı bir şekilde her gün bir hatim yapmak, iki günde bir hatim yapmak hadisi şeriflerde de tavsiye edilmemektedir. Ama ideali ayda bir hatip yapmaktır, hafız olanlar bu rakamı biraz daha da yükseltebilirler.
İkinci olarak hadisi şerif kültürümüz olmalı. Bir Müslüman, eğer ilmi konulardan birinde uzlaşmak gibi bir şansı yoksa, böyle bir durumda değilse, hiç olmasın üç dört yılda bir Riyazu’s Salihin’i okumalıdır, o düzeyde bir hadis külliyatını şerhiyle birlikte okumalıdır.
Üçüncü olarak muhakkak her Müslümanın aile bilgisi olacak şekilde bir ilmihal kitabı okuması lazımdır. İlmihal, Müslümanın yirmi dört saatlik gün içerisinde evinde, işinde, ibadetinde, ticaretinde, evlenmesinde, boşanmasında karşılaşacağı fıkıh bilgisine verilen isimdir. Temel olarak bir Müslüman ilmihali ailece, çocuklarıyla beraber ders şeklinde okuyup bitirdikten sonra, mesela evleneceği zaman ilmihalden o evlilik bölümünü okumalıdır; iş yeri açacağı zaman ilmihalden ticaretle ilgili bölümü okumalıdır; başına bir trafik kazası geldiğinde ne yapacağına dair bilgiyi açıp ilmihalin fihristinden bulup o bölümü okumalıdır.
Bunların dışında Müslüman sürekli okumalı. Mü’min yazarlara ait, akidesiyle, kültürüyle ilgili kitaplar okumalıdır. Sapık fırkaların kitaplarını asla okumayı tercih etmemelidir.
Kâfirlere ait bile olsa genel kültüre, coğrafyaya ait imanımızı zedelemeyecek konulardan da kitaplar okumalıdır.
Müslümanın evinde bir genel kültür ansiklopedisi bulunmalıdır. Müslümanın, Amazon neresidir, hangi ormandır, hangi deredir, diye bir soruyu bilmesinde yarar var. Mülk Allah’ındır. Kul Allah’ın kuludur. Allah’ın mülkünü kulun bilmesinde fayda vardır. Ama mesela uzayın derinliklerine ait konulara o konunun uzmanları girmelidirler.
Her halükarda okumak bizde Kur’an’la başlar, Kur’an’la devam eder. Hadis bilgimiz olmalı. İlmihal bilgimiz kesinlikle bulunmalı. Ve diğer kültürden de nasibimiz olmalıdır.

Nureddin Yıldız