Yazılı Fetva

Müslüman Ticarette Nasıl Olmalıdır?

8177
18.01.2012

Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh. Hocam ben 30 yaşındayım. Benim 3 sorum var.
1. sorum şu; diyelim ki iki müslüman var. Bunlardan A müslümanı işçisinin hakkını gün geçirmeden veriyor. borçlarını hemen ödüyor. Sözünde duruyor. Onu herkes çok seviyor, ondan memnun oluyor. Adam Allah'tan korkuyor, kul hakkına riayet ediyor. Fakat bu işi çek senet kırdırarak yapıyor. B müslümanı ise yine Allah'tan korkuyor. Hiç çek kırdırmıyor ama işçilerini canını çıkarıyor. Aylarca para veremiyor. Borçlarını ödeyemiyor (parası olmadığı için). Bu kişi kendisi harama bulaşmıyor belki ama işçileri veya alacaklıları zor durumda kalıyor. Mesela işçisi kredi kartı borcunu ödeyemiyor faiz biniyor. Elektrik, su, gaz, tel faturalarına faiz biniyor. vs. İşçisi faizle baş başa kalıyor. Örnekteki müslümanların ortak özellikleri ise ikisi de Allah'ın hakkını gözetiyor, niyetleri iyi, ama maddi sıkıntıları üst seviyede. Peki bunların hangisinden Allah razı gelir?/gelmez? Neden? Bu A ve B kod adlı Müslümanlar nerde hata yapıyor, ne yapması lazım gelir?
2.sorum ise; verdiğim örnekteki B müslümanı için zaruret durumu oluşur mu?/oluşmazmı? - zaruret olma? /olmama? - süreçleri ve sebepleri nedir?
3. sorum ise Bir Müslüman özellikle ticari konularda hangi kıvamda olmalıdır? Bir konuda sert ve disiplinli ise, sıra kendine geldi mi nasıl tavır takın malıdır? Yani “arkadaş ben harama bulaşmam da bulaştırmam” diyebilir mi? Kendi altındakiler adına kara verebilir mi? Bazı şeyleri görmezlikten gelebilir mi? Uzun yazdığım için özür dilerim. 3 soru dedim ama buradan en az 15 soru çıkar, affınıza sığınıyorum. Hakkınızı helal edin. Allah bizleri doğru anlaşılan/anlatan muhlis kullarından ve doğru yola ilettiklerinden eylesin. Allah sizden razı olsun. Allah takvalı, ihlaslı, ilim sahiplerinin sayısı çoğaltsın. Bizim gibileri (avam) yalnız bırakmasın. Allah yardımcın olsun. Allah'a emanet ol hocam.

Selamünaleyküm. İslam, hayatın bütünü içindir. Bir gün Müslüman bir gün başka bir din mensubu olunmayacağı gibi, evde Müslümanca işte başkaca da olunamaz. Sabah namazı ile öğlen namazı, namaz olarak aynı değerde olduğu gibi Allah'ın haramlarından kaçınmada da Müslüman aynı titizliği göstermelidir. Faizden kaçarken kumara tutulmak mümkün değildir. Kul hakkı ile zina, faiz, alkol ve benzeri haramlar aynı listededirler. Müslüman, şu haramdan değil bütün haramlardan kaçınmalıdır. Filan haramı işleyen öbür haramı işleyenden daha iyidir diyemeyiz. İslam bütündür, parçalarının adı İslam olmaz.

Nureddin Yıldız