Yazılı Fetva

Psikolojik rahatsızlığı olan erkeğin boşaması geçerli olur mu?

2587
06.01.2023

Hocam psikolojik rahatsızlığı bulunan erkeğin eşine talak vermesi yani boşaması geçerli midir?

Psikolojik rahatsızlık geniş bir ifadedir. Düşünce ve duygunun ağır oranda bozulmasına psikolojik rahatsızlık diyoruz. Sinir hastalığı olarak adlandırılabilir. Şizofren, depresif ve psikoz gibi isimlerle anılan bu hastalıklar akıl üzerinde etkilidir. Düşünme ve idraki zorlar. Hasta yaşadığı ortamdan kopabilir. Tedavisi zordur. Hasta kendisine ve başkalarına zarar verebilir. Hafıza kaybı, psikolojik kaygı, dönüşümsel/kompulsif nevroz gibi sinir hastalıkları da bu başlıkta ele alınabilir. Fıkıh kitaplarımızda bu tür vakalar delilik başlığı altında genel bir isimle anılmaktadır. Bu başlıkla psikolojik rahatsızlıkları fıkıh konuları için ele alabiliriz. 

  1. Fakihler insan eylemlerinin akıl şartı ile değerlendirilebilir olduğuna söz birliği etmişlerdir. Talak da ancak akıllı için geçerli olabilir.
  2. Delilik durumu olan birinin yapacağı talak delilik anına tesadüf etti ise geçerli olmayacaktır. Aklının başında olduğu bir zaman oluyor ve talak da o zamana isabet etti ise talak da geçerlidir.
  3. Sinirlilik ve gerginlik durumu eğer delilik noktasına gelmiş ise yani sinirli anı DELİ adını fiilen oturtacak kadar gerçekleşmiş ise o da deli sayılacağı için yapacağı boşama geçerli değildir. Buradaki DELİ ifadesinin ne kadar gerçek deli niteliğinde olduğu da tespit edilmesi zor bir uygulamadır. Genelde insanlar zaten sinirlendikleri için talak yaparlar. Psikolojik sorun yaşayanların talak yapması bu ölçülerle değerlendirilebilir.
  4. Bir başka sorun da vesvese (OKB) hastalarının talakıdır. Vesvese hastası ne dediğini bilmiyor, aslında demediğini dedi gibi hissedecek bir durum yaşıyor olduğu durumda iken talak iddiası olursa bunun için de deli ile alakalı tespit üzerinden hareket edebiliriz.
Nureddin Yıldız