Yazılı Fetva

Şahitliğin dini hükmü nedir?

3360
10.05.2021

Şahitliğin dini hükmü ve kimin şahit olabileceği hakkında özet olarak neleri bilmemiz gerekir?

Şahitlik Kur'an, sünnet ve icma ile sabittir yani temel dini malumatımız arasındadır. En değerli haklar ve insana dair kıymetler şahitlik sayesinde muhafaza edilir. Bir nevi insani yardımlaşmadır şahitlik. Kur'an’ımız şahitler için çağrıldıklarında şahitlik etmekten kaçınmasınlar şeklinde buyurmaktadır. Buradan da genel anlamı ile şahitliğin farz bir iş olduğu anlaşılmaktadır.

Şahitlik bir emanettir. Emaneti yerine getirmede Müslüman’ın hassasiyetleri ne ise bu konuda da o olmalıdır.

Şahitlik yapabilmek için mükellefte aranan şartlar aranır. Akıl ve büluğ temel şarttır. Müslüman ile alakalı bir şahitlik için şahidin Müslüman olması gerekir. Toplum nezdinde şahsiyeti düşük itibarsız kimseler anlamında kullanılan fasık bir kimsenin şahitliği de kabul edilmez. Buradaki fasık için dini değerler açısından şahsiyetli olma veya olmama söz konusudur.

Şahitlik genelde bir mahkeme konusu olarak bilinir ama toplum içinde belli olayların şahitliğinin de önemi vardır. Mahkemede veya bir olayın görgü tanığı olmada Müslüman için durum değişmez. Şahitliği üzerinde bir farz olarak gördüğünde onu Allah’ın murakabesi altında yaptığını/yapması gerektiğini bilir ve yapar.

Nureddin Yıldız