Yazılı Fetva

Seferilik Hakkında Ayrıntılı Açıklama

20659
20.02.2014

Selamünaleyküm.Allah ilminize imanınıza amelinize bereket versin, ahirette resulüne komşu etsin. Hocam sorum seferilik ile ilgili, birileri bana soruyor cevabını bilmiyorum; Annemin, amcamın, dayımın, vs. evinde veya yılda bir gittiğim yazlığımda (orada doğmamış, evlenmemiş, çalışmamış) veya günü birlik gittiğim 100 km’yi aşan iş yerimde seferi miyim? Seferiliğin bir formülü var mıdır? Şu şartları karşılıyorsa seferi, şu şartları karşılıyorsa değil gibi. Formül istememin sebebi ninemin evinde seferi miyim, diye bir soru geldiğinde google’dan baksana dememek. Fıkhi bir eğitimim yok, bana soru sorulmasının sebebi sadece namaz kılmam. Git internetten bak deyip kestirip atmak istemiyorum. Allah razı olsun.

Aleykümselam. Bir insanın yaşadığı yer, o insanın vatanı kabul edilir. Oradaki adına MUKİM denir.Bir insanın birden fazla MUKİM olacağı yeri olabilir. Mesela Erzurum'da yaşayan biri, oradaki evine ilaveten iş yapmak için İstanbul'a da bir ev açabilir. Bu sefer o kişinin iki vatanı olmuş olur. Her ikisinde de MUKİM durumdadır.İnsanın kendisine ait olmayan bir evde kalacağı günler:
a-Bulunduğu yerden doksan km'den daha uzak bir mesafede ise,
b-Orada on beş günden az kalacaksa bu kişi orada MİSAFİR durumundadır. Misafir, dört rekat olan namazları iki rekat olarak kılar. Orucu erteleyebilir. Camide imamla kılarsa namazı imam gibi tam kılar.Buna göre MİSAFİR, kendisine ait olmayan ve doksan km'den daha uzak bir yere giden ve orada on beş günden az kalan kişidir. Doksan km'den uzak bir yola çıkan biri her şartta YOL ESNASINDA yani gideceği yere varıncaya kadar MİSAFİRDİR. Gittiği yerde ise yukarıdaki duruma göre değerlendirme yapılır.

Nureddin Yıldız