Spora başladıktan sonra adet düzeninde değişiklik olan ne yapmalı?

SORU
Son zamanlarda yoğun spora başladıktan sonra adet düzenimde değişiklik oldu. Daha önce hiç düzensizlik yaşamazken şimdi kanamam normalden daha uzun sürdü. Son olarak 14 gün kanamanın ardından 8 gün temizlik, peşinden tekrar kanamam oldu. Normal zamanlarda herhangi bir düzensizlik yaşamıyorum. Adet düzenim ise 8 gün âdet ve 21 gün temizlik şeklindeydi.
İstihaze hükümlerine göre namazlarımı kılmaya devam ediyorum. Ancak abdest aldıktan hemen sonra tekrar kan geldiği için namaz esnasında da kanama devam etmiş oluyor. Bu durumda her namaz vakti abdest alıp namaza aynı şekilde devam etmeli miyim?
CEVAP
Temizliğin en az müddeti olan 15 gün temiz kalmaksızın gelen kanamalar, devamlı kanama hükmündedir. Bu durumda, en son görülen sahih kanama (10 günü aşmamış) ve sahih temizlik (15 günden uzun süren bir temizlik) düzeninize göre hareket edilir.
Siz en son 8 gün âdet, 21 gün temizlik gördüyseniz kanamanızın başladığı süreçten itibaren, ilk 8 günü âdet, âdetin bitiminden itibaren 21 günü de temiz kabul edebilirsiniz.
Namaz sırasında steril bir malzemeyle tampon yaparak kanamanızı engelleyebiliyorsanız engelleyin. Ancak mümkün değilse namaz sırasında pedinize ya da çamaşırınıza bulaşan kan namazınıza engel oluşturmaz.
Âdetinizde meydana gelen sorunun spor kaynaklı olup olamayacağı konusuyla ilgili de;
Uzmanlar ağır egzersizlerin kas artışı, beslenme değişikliği gibi durumlara sebebiyet verdiğini, bunun da beden tarafından stres olarak algılanabileceğini söylemektedir. Bu durumun bir aydan fazla devam etmesi durumunda ise muhakkak uzman bir hekime başvurulması gerektiği tavsiye edilmektedir.
FETVAYI CEVAPLAYAN
H. B.
Hadislerle Kadın (2 Cilt Takım) - İşretü'n-Nisâ