Teşkilatımız mı büyüyor ümmet mi, nasıl anlarız?
Hocam ben öncelikle sivil toplum kuruluşlarında görev almaya çalışıp ümmete faydalı hizmetler sunmaya çalışan biri olma gayreti içerisinde bir hayat yaşamaya çalışıyorum. Bu koşuşturmalarımızda yaptığımız çalışmaların kendi STK’mızı büyütüp ümmeti küçültüp küçültmediğini nereden anlayabilirim? Sohbetinizde sizin böyle bir durumla karşılaştığınızda oradan uzaklaştığınızı söylediğinizi dinletmiştim. Cevaplarınızı bekliyorum.
İkinci olarak istişarede usulen çoğunluk yönünde karar verilmeli mi yoksa başkan çoğunluğa rağmen kendi kanısına göre karar verebilir mi?
Fitnenin adam öldürmeden daha kötü bir şey olduğunu, birlik ve beraberlik edebiyatı yapmaktansa fitne çıkarmadan yaşamaya çalıştığımı bilmenizi isteyerek sorularımın cevaplarını uygun görürseniz bekliyorum.
Dinimiz Allah’a kulluk demektir. Biz de Allah’a kulluk için şu veya bu teşkilatı kuruyor veya içinde bulunuyoruz. Testimiz bu bakımından gayet kolaydır, şöyle bakabiliriz: Namaz bir kulluk simgesidir. Bizim teşkilatımızla beraber namaz ümmet içinde büyümüş mü büyümemiş mi? Namaz bulunduğumuz semtte çoğalmadığı halde biz teşkilatı büyütmüş isek sonuç anlaşılmış demektir. Aynı şeyi kulluk simgesi olacak bütün ibadetlere uygulayabilirsiniz. Tesettür, aile ve diğerleri…
İstişare bir Kur'an emridir. Bir konuda ehil ve yetkili olanların görüşlerinin alınması demektir. Bir dernekte konuşma yetkisi ve ehliyeti olanları yetkili kişi mesela başkan dinler. Onların kararının ağırlığına göre imza atar. Eğer başta onlar ona her türlü imza atma yetkisi verdilerse daha sonraki farklılıkları dikkate almayabilir.