Tıp Fakültesine Yeni Başlayan Müslüman Hanımefendiye
Selamünaleyküm
19 yaşında 2. Sınıf tıp öğrencisi bir kızınızım. Doktor olmayı çok istiyordum Allah'a şükürler olsun ki bu bölümü bana nasip etti. Ancak bazı çekincelerim var. Tıp çok yoğun bir bölüm. İlmi konuları araştırmaya, öğrenmeye vaktim olmuyor. Bazen oluyor ki kendimi dünyaya,
derslere dalmış buluyorum. Ferasetim azalıyor ve okuduğum için vicdan azabı duyuyorum. Fakülte bittikten sonra meslek hayatı da çok yoğun. Ne yapmalıyım hocam?
Selamünaleyküm.
Hanım kızım,
Seni düşüncelerin sebebiyle tebrik ederim. Mü'mine bir hanımefendinin düşünmesi gerekenleri düşünüyorsunuz. Allah Teâlâ seni muhafaza buyursun, emellerine kavuştursun.Üzülerek sana şunu yazmalıyım:Tıp ilmine başlayanların genelinde bu duygular bulunuyor. Sınıflar ilerledikçe bu duyguların yerini de başka duygular alıyor. Beyaz gömlek çok etkili oluyor. Bu, o mesleğin doğal denebilecek etkilerinden biridir. Elbette 'sen de böyle olacaksın' demiyorum. Bir risk olarak bunu bilmeni istediğim için bunu yazdım. Umarım bu ikazımı bir hastahanenin başında bulunduğun gün de hatırlar ve beni rahmetle yad edersin. Bütün doktorlar, bütün insanlar öyle hatta daha da beter olabilirler. Bu, senin veya bir mü'mine hanımefendinin tek başına Allah'tan başka gayesi olmadan yaşamasına mani değildir şüphesiz. Biz, tek kalmaya hazır bir imanla yola çıkmış bulunuyoruz elhamdülillah.Tıp mesleği, bir nebze yoğun çalışmayı gerektirmektedir. Bu nedenle de tıpla meşgul olanlar arasında sosyal faaliyetlerde adı meşhur olanlar çok azdır. Senin de tıpla meşguliyetini dikkate alarak sana şöyle bir program tavsiye edebilirim:
1- Her şeyden evvel mü'min kimliğini korumayı gaye edin. Tıp veya hiçbir şey Allah ile senin arana girmemelidir. İmanından taviz söz konusu olmamalıdır. Hayatın ve imanın esas olacak, her şey bu ikisinden sonra olacak. Birinci kanunun bu olsun.
2- İbadetlerinde ciddi olmalısın. Farzlar, vacipler, sünnetler şeklinde bir sıralama ile karşında duran ibadetlerin tamamını yapmayı gaye edin. Dersler veya başka bir nedenle sıkıştığında farzlardan asla taviz verme. Diğerlerini de sıkışıklığın türüne göre erteleyebilirsin.
3- Haramlar senin ateşindir. Ateşten uzak dur.
4- Tıp ilmini ibadet gibi gör. Sakın DOKTOR OLMAYI düşünme, bu sana yakışmaz. Sen olacaksan EN İYİ DOKTOR olacaksın. Tıp bir ibadet türü olacağına göre onu da namaz ibadetindeki şuur ve kalite ile yapmalısın. Bu da tıp derslerine çok iyi çalışmanı, o derslere çalışırken bilhassa pratik yaparken kendini ibadet havasında hissetmeni gerekitrmektedir. Mevcut durumunu hiçbir zaman yeterli bulma. Daha ilerisini, en iyisini, bulunmayanı bulmayı kendine şiar edin. Sıradan bir doktor değil en önde doktor olmak olarak anlayabilirsin bunu.
5- TUS senin için tıbbın başlangıcı olmalıdır. Altı yılını ise tıbba hazırlık olarak bitir.
6- Tıp veya başka bir alanda faaliyet göstereceğin zaman ilken şu olsun: Allah Teâlâ seni hangi kabiliyetle yarattı ise sen o kabiliyeti kullandığında başarılı olursun. Kabiliyetinin tersine yürüdükçe de tökezlersin. Mevcut imtihan sistemi ile girdiğin tıp fakültesinde büyük oranda kabiliyetin doğrultusunda bulunuyorsundur. Daha sonra TUS için çalışırken de asıl ince kabiliyet ayarlarını iyi tespit etmelisin. Nöbet çokluğu/azlığına, parasının azlığı veya çokluğuna göre branş seçersen yazık olur sana. Kabiliyetini öne çıkaracaksın, onun izinden gideceksin.
7- Tıp veya başka bir branşta şehvetlerin seni bırakmayacaktır. Nihayetinde genç bir kızsın. Doktor da olsan uzay kadını da olsan, burnun ve çenen seninle kaldığı gibi şehvetlerin de seninle kalacaktır. Bilhassa cinsellik şehvetini yok kabul etmeye kalkma sakın; kendini imha etmiş olursun. Haramlarla şakalaşamayız. Harama karşı onlara götüren sebepleri de görmezden gelemeyiz.
Şunu söyleyebilirim sana:
Hiç evlenmeyip kendini tıp ilmine adamış bir kadın olsan bunun bir sakıncası olmaz. Yeter ki o adanmışlığın içini doldur. Ne var ki böyle bir temenninin hayat gerçeğinde yeri yoktur. Muhakkak evlenmek vardır insan için. Eğer yarın, evlenmen gerekiyorsa evlen. Beş yıl sonra gerekiyorsa beş yıl sonra evlen ama evlenme kararın çocukça olmasın. İstişare ederek, duygusallıktan uzak durarark verdiğin bir evlilik kararına saygı duyulur.
8- Dini bilgilerden mahrum kalmaman elbette gereklidir. Bunu da yapman bu saydığım çalışma planına ters düşmez. Nihayetinde tefsir yazacak hâlın yoktur, sana gerekli olacak kadar bilgi senin için yeterlidir. Bunu da din öğrenen ve öğreten ve din üzerinden örgütlenmek, din üzerinden menfaatlenmek gibi bir maksadı olmayan bir grubun içinde kalarak, haftada bir de olsa bir ders izleyerek kendini geliştirebilirsin.Dine hizmet maksatlı faaliyetleri de bu mantıkla görmelisin.Sana dualar ederim.Ayrıntılar gerekiyorsa yazabilirsin. Allah'a emanet ol.
Selamünaleyküm.
Nureddin Yıldız
www.twitter.com/nurettinyildiz
www.facebook.com/
www.sosyaldoku.com
www.fetvameclisi.com
www.ailehayati.com
www.gencdoku.com
FETVA ETİKETLERİ
dini sorular fetva islam islami sorular islamiyet nureddin yıldız nurettin yıldız tıp fakültesi