Mektuplar

Ümmet için yapılan işlerde istikrarsızlığa nasıl çözüm bulabiliriz?

9001
19.11.2020

Hocam biz altı arkadaş aynı sınıfta diş hekimliği okuyoruz. Bir araya gelince bireysel okumalar ve faaliyetler dışında ümmet için birlikte bir şeyler yapalım ki işlerimiz bereketlensin diye konuşuyoruz ama daha sonra genelimiz istikrarsız davrandığı için işlerimizin devamı gelmiyor ve bu da her seferinde  devam eden arkadaşlarımızı demoralize ediyor. Heyecanımızın yerine gelmesi ve istikrarlı, disiplinli bir şekilde faydalı işler yapmak için neler yapmalıyız, yoksa bu işten vazgeçip bireysel önümüze mi bakmalıyız hocam bize neyi tavsiye edersiniz? Genel olarak her katıldığım yerde istikrarsızlık görüyorum ve bu durum beni hep olumsuz etkiliyor. Bu durumda devam mı etmeliyim bereket vesilesi olarak yoksa şevkimi kırdığı için uzak mı durmalıyım? 

Gayet yerinde bir tespit yapmışsınız ya da bu gördüğünüz hayatın içinde büyük bir gerçektir, siz onu geç fark ettiniz. Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Hayatın manasını anlayan insan sayısı her zaman azdır. O azın içinde istikrar tutturabilenler de bir kere daha azdır. O ikinci azların içinde ihlaslı olanlar ise gözle görülmeyebilecekleri kadar azdırlar. O azlar ise hayatın sır olan çekirdeğini koruyan seçkin kullardır. Bunu böyle zihninize yerleştirin. Gerçek böyledir, böyle olagelmiştir. Dün, önceki zamanlarda ve ilk zamanlarda hep böyle olmuştur. Size tavsiyem şöyledir: 
 
1- Allah için iş yaparken sayıya takılmayın. Bir kişi olup bir ümmet aklı ve ruhu taşımaya bakın. Tek başınıza herkesin yerine iş görmeye aday iseniz iş ve sıkıntılar sizi çökertemez. Birilerini de bulup iş yapmaya niyetlenenler ne o birilerini bulabilirler ne de buldukları ile işlerini görebilirler.
 
2- Niyetiniz ihlaslı olsun yani sadece Allah’ı ve rızasını gaye edinin. Böylece Allah’ın yardımı size yakın olur.
 
3- Küçüğü büyütmek, büyükle işe başlamaktan daha verimlidir. Mesela iki arkadaş bir plan yapın. İstikrarlı bir şekilde yürüyün. Siz yürürken yolda size katılmak isteyene izin verin size katılsın.
 
4- Gerçekçi hedefler belirleyin. Neticede siz talebesiniz, en fazla beş yıl bir arada olursunuz. Planınız on yıl olmasın ki yılma sebebinizi siz oluşturmayın.
 
5- Talebelik şartlarını, ailelerinizi, ekonomik ihtiyaçları, evlilikle alakalı kıvılcımları planlamanızda hesap dışı tutmayın. Gerçekçi olmanın en önemli şartlarından biri bunlardır.
İbadetinizi olumsuz bir şekilde etkileyecek bir planlama yapmayın.
 
6- Ahlâk konusunda tavize sebep olacak hiçbir işe girişmeyin.
 
7- Yapacağınız planlama sizin kendinizle alakalı olmalıdır. İnsanlığı kurtarma gibi, sizin çapınız için hayali denebilecek şeylere girişmeyin.
 
8- Bir büyüğünüz başınızda olsun. Bu büyük sizinle hiç buluşmadan iletişim imkânları ile de sizin istişare ihtiyacınızı giderebilir.
 
9- Birbirinizin özel hayatına asla müdahale etmeyin. Evlilik gibi ailelerinizin de katkısı gereken bir işi bu planlamanın işi olarak ele almayın hiçbir zaman.
 
10- Zamanı çok iyi kullanın. Telefon iletişimi de dâhil hiçbir toplantı, görüşme BAŞI VE BİTİŞİ BELLİ OLMAYAN işiniz olarak kayda geçmemelidir. En kısa zamanda bitirmek üzere “şu saatten şu saate” şeklinde plan yapın. O iş o vakitte bitmese bile dağılın. Şeytanın sizi en çok eriteceği şey zaman israfıdır. Buna çok dikkat edin.
 
11- Çalışma konunuz mesleğinize zarar vermemelidir. Mesleğinizde daha iyi olmak üzere işler yapın. Sonra da imanınızı ve ahlakınızı güçlendirecek işler yapın.
 
12- Birbirinize emr-i bi’l ma’ruf ve nehy-i anil münker yani İYİLİĞİ TEŞVİK YANLIŞI ENGELLEME yapamadığınız zaman yaptığınız işin Müslümanca bir kıymeti kalmamış demektir. Birliğinizi dağıtın, dağılmıyorsa siz ayrılın.
 
13- Aranıza para ve boşboğazlık girdikten sonra yolunuz bitti bitecek demektir.
 
14- Sabredin, sabredenlerin kazanacağını unutmayın.
 
15- Birbirinize çok dua edin, birbirinize duanızı basit görmeyin.
 
Allah’a emanet olunuz.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
fb.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz
instagram.com/nureddinyildiz