Yazılı Fetva

Yolculuk Halinde Abdesti Olmayan Teyemmüm Alabilir Mi

16970
08.12.2011

Selamun Aleyküm hocam,
1.özürlü bir kişi özür durumunda aldığı abdestle vakit namazını kıldı daha sonra vakit çıkmadan özür durumu ortadan kalktı , özur durumu bir vakit sonuna kadar surmediği icin tekrar abdest alıp namazını kılması mı gerekir?
2. Abdest alamadan otobuse binilmiş olsa ve bilinmekte ki o vakit namazı çıkana kadar mola vermemekte. namazı kazaya bırakmamak icin yanındaki toprak cinsi bişeyle teyemmüm yaparak koltukta namazını kılabilir mi ( teyemmüm yaptığı otobusun camı olabilir mi?)
3. mezheplerimizde birinde sünnet ken diğerinde mekruh (başın üçkez meshi ) birinde sünnet diğerinde farz olması gibi hususları nasıl anlamalıyız?
4. Abdest alırken kücük bir yerde kanama oldu beklesek kanama duracak ama vaktimiz olmadığında ( otobusun mola zamanı icerisinde ) beklemeden abdestimizi alabilir miyiz?

Selamünaleyküm.
1- Özürlünün özrü bittiğinde normal abdest alarak namaz kılmalıdır.
2- Bir kere teyemmüm sadece toprak cinsinden bir şeyle olur. Cam toprak cinsi değildir. Otobüste bulunmanın teyemmüm ruhsatı oluşturmayacağı kanaatindeyim. Mü'min, namazı için mücadele etmelidir.
3- Herkes taklit ettiği âlimin izinden gitmelidir. Kendisi de efdali mefdûlu anlayacak durumda ise seçerek hareket edebilir.
4- Yarabandı gibi bir şey kullanmak gerekir. Hiçbir imkân olmadığında ise kanın abdeste zararı olmayacağı içtihadı ile hareket edebiliriz.
Allah'a emanet olunuz.

Nureddin Yıldız