Yazılı Fetva

"Zekâtımı hakkıyla dağıtamayacağımı düşünüyorum. Birisine vekalet verebilir miyim?"

2301
24.08.2018

Zekâtımı hakkıyla dağıtamayacağımı düşünüyorum. Birisine vekalet vermek istiyorum ama son zamanlarda içimde bir güvensizlik hissi de yok değil. Vekalet versem günahtan kurtulur muyum?

a- Vekalet fıkıhta yeri olan bir uygulamadır. Pek çok konuda vekalet caizdir. Mesela hacc ibadetini bile belli şartlardan sonra vekaletle yaptırmak mümkündür. Aynı şekilde zekât, fitre, kurban gibi ibadetlerde de vekalet caizdir. Şartlarına uygun bir vekaletle zekatınızı verdiğinzde biiznillah ibadet etmiş olursunuz.
 
b- Vekalet bir mü'min kişiye verilebileceği gibi güvenli bir kuruma da verilebilir.
 
c- Kurumlar zekât vekaleti aldıklarında büyük ve önemli bir güven devrede olmalıdır. Bu güvenin gereklerinden biri de o kurumların kesinlikle bir fıkıh eğitimi almış olmaları ve istişare ettikleri fıkınçılarının bulunmalarıdır.
 
d- Kişiler veya kurumlar, kendilerini vekil edenlerin vekalete ait özel şartlarına muhakkak dikkat etmeleri gerekir. Mesela ‘bu zekâtı filan kişiye veya filan yerdekilere vereceksin’ uyarısı önemlidir. Yerine getiremeyecek olan vekaleti kabul etmemelidir. Ters bir uygulamada zekât zayi edilmiş olacağından vekil onu ödemek zorunda olur.
 
e- Vekil olan biri, vekalet verenin izni veya genel müsamahası olmadan başka birine vekalet veremez.
 
f- Vekil durumunda olanlar, zekâtı başka yerlere ulaştırırken yapacakları masrafları zekâttan düşemezler. Zekâtın ulaştırılmasına yönelik masrafları zekât verenyani vekalet veren karşılamalıdır.

Nureddin Yıldız

FETVA ETİKETLERİ


vekalet zekat