Ameliyat için istihare yapmak gerekir mi?
556) Ameliyat için istihare yapmak gerekir mi?
Bismillah
Elhamdülillah, vessalatu vesselamu alâ Resûlillah
İstihare, mubah olan bir işi yaparken “Acaba benim için hayırlı mıdır, değil midir?” diye yapılan ibadetin adıdır. İki rekât namaz kılar Müslüman, dua eder, “Ya Rabbi! Bu iş benim için hayırlı mıdır, değil midir kalbime bunu ilham et.” der, o da mutlu bir şekilde kendisini hissederse istihareden sonra, istihare olumlu sonuçlanıyor denir. Ameliyat için istihare yapmak gerekir mi?
Cevap: Kalp krizi geçiren birisinin ameliyat olmasının istihareyle bağlantısı kurulamaz. Neden? E çünkü kalp ameliyatı ölüm kalım meselesidir, mubah bir mesele değildir. Estetik bir ameliyat değildir. Keyfi bir tedavi için, belki de caiz bile olmayacak bir tedavi için istihare yapmak başka şey; kalp ameliyatı için, solunum yetmezliğinin filan tedavisi için istihare yapmak başka şey.
İstihare; kul yapsa da olur, yapmasa da olur mübah olduğu işlerde buraya dükkân açayım mı, açmayayım mı? Mubah bir konu. “Bu erkek beni eş yapmak istiyor; evleneyim mi, evlenmeyeyim mi? Bu kızcağızla evleneyim mi, evlenmeyeyim mi?” Bunlarda istihare yapılır.
Ameliyat hayati bir konudur. Ameliyatın istiharesi değil istişaresi olur. Nedir istişare? Doktora sorulur, ikinci bir doktora sorulur, üçüncü bir doktora sorulur. Doktorla yapılan istişareye göre karar verilir. Doktor derse ki; “Bu riske doktor olarak ben girmiyorum.” Öbür doktor da derse “Ben de girmiyorum.” ortada bırakırlarsa belki istihare o zaman devreye girebilir.
Velhamdülillahi Rabb’il âlemîn.