Yazılı Fetva

Ailemin helal ve haram karışık kazancından faydalanmam caiz midir?

383
07.04.2025

Hocam ben başka bir şehirde çalışan bekâr bir hanımım. Tatillerde ailemin yanına gidiyorum. Ancak ailemin gelirinde helal ve haram karışmış durumda. Bu nedenle evde pişen yemekten tutun da elektrik, su gibi her türlü ihtiyaçtan yararlanırken içim rahat etmiyor. Tatil için ailemin yanına gittiğimde masrafları tamamen benim karşılamam dense, beş kişilik bir ailenin A’dan Z’ye tüm giderlerini karşılamam maddi açıdan mümkün görünmüyor. “Kendi payına düşen kısmı öde.” denirse, bu da neredeyse imkânsız çünkü her şeyin hesabını yapmak çok güç.

Bununla birlikte aileme elimden geldiğince maddi katkı sağlamaya ve ev işlerinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Fakat tüm bunların neyi ne kadar dengelediğini, bu durumda sorumluluğumun nereye kadar olduğunu kestiremiyorum. Aileme bu gelir karışıklığının doğru olmadığını da söylüyorum. Bu şartlar altında benim konumum ve sorumluluğum nedir? Dinî açıdan nasıl davranmalıyım?

Siz bir evlat olarak, aile ocağınıza dönerken bir misafir değil, bir emanetçisiniz. Anne babanıza hizmetiniz, onlarla kurduğunuz muhabbet, sadece bir ziyaret değil; bir ibadettir.
Ailenizin gelirinde haram şüphesi varsa sizin o evde yaşamanız doğrudan harama bulaştığınız anlamına gelmez. Çünkü eve helal de giriyor, haram da. Siz tümüyle haram olandan değil, karışık olandan faydalanıyorsunuz. Bu durumda haramlık sabit değildir. Elinizden geldiğince maddi destek veriyorsunuz, ev işlerine yardım ediyorsunuz, ailenize haram-helal farkını hatırlatıyorsunuz. Bunların hepsi, sizin o evdeki varlığınızı meşru ve hatta sevaplı kılar.

Bundan sonra da helale teşvik etmeye devam edin. Gücünüz yettiği kadar destek olmaya devam edin ama bu hassasiyet sizi vesveseye götürmesin. Çünkü vesvese şeytanın oyunudur.

T. Y.