Yazılı Fetva

Borç verdiğim ve geri alamadığım para için zekât düşer mi?

640
09.06.2024

Hocam yaklaşık iki yıl önce bir akraba kredi kartlarının borçlarını ödeyemediği için sürekli faiz işlediği ve neredeyse anaparanın iki katına çıktığından birçok kez dert yandı. Üzüldüm ve yaklaşık o zamanın parasıyla bir buçuk asgari ücret kadar olan parayı faize daha fazla bulaşması içime sinmediği için borç olarak verdim. Yavaş yavaş eline geçtikçe ödeyeceğini söyledi. Faizi Allah’ın haram kıldığını, günah olduğunu ve kredi kartını kapatmasını söyledim. O zaman böyle de yaptı ama iki yıl içinde borcunu geri istememe rağmen ödemek yerine tekrar kredi kartını açtırıp sürekli içki, zina ve arabayla gezmeye harcayıp borcunu ödemedi. Artık bu paranın geleceğinden ümidim kalmadı ve geri istemekten de bıktım. Bu paraya zekât düşer mi? Bu yaptığının hükmü nedir? Bazen sinirlenip enayi yerine koyulduğum için beddua ediyorum ama sonra pişman oluyorum. Beddua yine de geçerli olur mu?

  • Borçlu borcunu inkâr etmiyor ve ödeyeceğini söylüyorsa o alacağın zekâtı verilmelidir. Ancak o alacak elinize geçmediği sürece hemen ödeme sorumluluğunuz yoktur. Böyle bir durumda alacağınızı temin ettiğinizde geçmiş yılların zekâtını verirsiniz.
  • Mülkün asıl sahibi olan Allah'tan yardım isteyin. Her gün sabah ve akşam 100 defa istiğfâr (estağfirullah) edin. O size bir çıkış yolu sunacaktır. Allah yardımcınız olsun.
T. Y.