Yazılı Fetva

Deri nakli caiz midir?

2746
30.04.2020

Hocam ben plastik cerrahi dalında uzmanlık yapacağım Allah nasip ederse. Sizden ricam bir ön bilgi olarak dinimiz, insan derisinin onarılmasına, deri nakledilmesine ne kadar izin veriyor, yama caiz mi, nakil olur mu gibi soruların cevabı nedir?

Deri tedavisi genel hastalık tedavisi gibidir. Tedavi ise dinimizin önünü açtığı hatta teşvik ettiği bir iştir. Allah Teâlâ işinizi kolay etsin, rızasını kazanmaya sizi muvaffak etsin. Bulunduğunuz alanın en iyisi olmaya çalışın. Sizin için bu konuda fıkıh konseyleri başta olmak üzere ulemanın görüşlerini maddeler şeklinde özetleyebilirim:
 
a. İnsanın sıhhatine kavuşmasına yönelik bütün çalışmalar mübarektir. Sebebi ile para kazanılıyor olsa bile durum böyledir. Cildiye/dermatoloji, plastik cerrahi gibi alanlar güzel bir tıp alanı olarak insanlığın hizmetindedir. Böyle kabul ederiz.
 
b. Helal olan bütün malzemeler ve yöntemlerle cildiye tedavisi yapılabilir. Alternatifi bulunmadığında kati şifa umudu bulunan haram nesnelerle bile tedavi yapılabilir.
 
c. Deri yaması yapılması (greft, deri nakli, greftleme) tedavi amaçlı veya güzellik amaçlı yapılabilmektedir. Tedavi amaçlı olduğunda yapılmasında hiçbir sıkıntı olmayacağı bellidir. Güzellik amaçlı yapıldığında ise hiçbir sorun yokken kör bir taklit ve daha güzel olma gibi basit nedenlere, komplekslere dayalı deri nakilleri, ameliyatları caiz olma sınırlarını aşar.
 
d. Deri naklinde/tedavisinde yapay malzeme kullanılması caizdir. Hayvanlardan dönüştürülmüş malzemeler de kullanılabilir. Necis hayvanlar kullanılacak olursa elimizde başka bir alternatif bulunmuyor olmasını ararız. Örnek olarak koyun derisi varken domuz derisi kullanamayız. Henüz sadece domuz derisi kullanılabiliyorsa o takdirde kullanılabilir deriz.
 
e. İnsanın kendi derisinden arızalı yere nakil yapılması caizdir.
 
f. Ölünün vasiyeti varsa veya varisleri izin veriyorsa ya da sahipsiz ölüler için devlet onaylıyorsa başka bir insandan deri nakli caiz görülmüştür.
 
g. Deri bankası kurulması ticaretinin yapılmaması şartıyla caizdir.
 
h. İnsan derisinden geri kalanlara çöp muamelesi yapılamaz. En azından tıbbi atık olarak görülmelidir.
 
i. Mesleğinizi ibadet heyecanı ile yapın ki Allah size yardım etsin.

Nureddin Yıldız