Yazılı Fetva

Düşük çocuk ile ilgili hükümler nelerdir?

5873
26.11.2021

Hocam, Allah sizden razı olsun sitenizi bir ilmihal kitabı gibi takip ediyorum. Bayanlar arası bir ilmihal dersi yapıyoruz. Bu hafta DÜŞÜK ÇOCUK hükümlerini öğrenelim dedik. Bizim için özetleyebilirseniz size dua ederiz.

Kadının bu fani dünyadaki çilelerinden biri de düşük yapmasıdır. Şüphesiz bu da kadının ahiretteki hasenatından biridir. Kadın kesinlikle düşük yaptığı için kederlenmemelidir. Tıbben yapılabilecek bir tedavi varsa onu yapmalıdır ama asla bir uğursuzluk türü batıl itikada yanaşmamalıdır. Düşük yapmanın hiçbir şekilde kişinin dini ve ahlâkı ile alakası yoktur, tamamen sağlıkla ilgili bir konudur. Öncelikle böyle düşünülmesi gerektiğini bilmemiz lazımdır. Şeytanın bu kadar hassas bir konu üzerinden itikadımızı ve moralimizi kemirmesine izin vermemeliyiz. Kadın da eşi de bu olayı, kendileri için tam bir sabır imtihanı olarak görmeli ve kazanmaya çalışmalıdırlar.

Düşükle ilgili bilinmesi gereken hükümlere gelince:

  1. Düşük, KADININ ÖLÜ OLARAK ÇIKARDIĞI ÇOCUK demektir. Üç aylık veya dokuz aylık olması bu ifadeyi değiştirmez. Doğan çocuk, bir ses verecek kadar da olsa yaşamadıkça çıkan şey düşüktür.
  2. Çıkan şey kan pıhtısı şeklinde ise yani ilk günlerinde ise yıkanmayacağı bellidir. Organları belli olacak şekilde düşen bir çocuk ise yıkanır.
  3. Düşük çocuk normal insan cenazesi gibi kefenlenmez. Temiz bir beze güzelce sarılır, onun kefenlenmesi de odur.
  4. Bir ses vermeden çıkan çocuk yani düşük için cenaze namazına gerek yoktur. Bazı âlimler insan bedenine hürmeten kılınsa iyi olur demişlerdir ama bir görev değildir bu. Dört ay on günden sonra çıkanlar için kılınsa sakıncası olmaz.
  5. Henüz beden ayrıntıları belli olmamış günlerinde düşen çocuk için defin işlemi büyük insan gibi yapılmaz. İnsan bedenine hürmeten saygın bir şekilde bir kenara defnedilir. Daha sonraki dönemlerinde çıkan ise büyük cenaze gibi bir defin olmasa da mezarda bir kenara yerleştirilerek defnedilir.
  6. Düşük çıkan çocuk için isim verilmesi gerekmez ama anne ve babanın moraline takviye olması bakımından bir isim verilebilir.
  7. Düşük çocuğun mirasla ilgisi olmaz. Ne mirasçı olabilir ne de miras bırakabilir.
  8. Hamile kadına darbe yapılması üzerine düşen çocukla ilgili olarak özel dini hükümler vardır. Böyle bir darbeye maruz kalan veya bırakanlar GURRE hükümlerini öğrenmelidirler. (https://fetvameclisi.com/fetva-gurre-nedir-uygulamasi-nasildir-her-kurtaj-gurre-gerektirir-mi-71809.htmladresinden bakılabilir.)
Nureddin Yıldız