Yazılı Fetva

Erkeğin eşine rızası hangi sınırlar içinde geçerlidir?

2219
20.02.2025

Hocam benim sorum, erkeğin rızasıyla ilgili hadislerin kapsamı konusunda olacak.

Eşim, her tartışmamızda ve fikir ayrılığımızda bana hakaretler ediyor, üstüme gelerek beni susturmaya çalışıyor. Aileme ve anne babama sürekli dil uzatıyor. Örneğin, bana "sen cahil bir kadınsın" diyeceği zaman, bunu "siz böylesiniz zaten" diyerek ailemi de içine katıp küçümseyici bir tonla söylüyor. Bana verdiği harçlıkla bebeğimize, evimize veya kendime aldığım en ufak bir şey için kavga çıkarıyor. Kendi haberi olmadan çöp bile atmamam, eve kimseyi almamam gerektiğini söylüyor. Bebeğimizi bile onun haberi olmadan yıkamamam gerektiğini iddia ediyor. Tüm bunların üzerimdeki hakkı olduğunu ve benim her adımımı kendi rızasına bağlamam gerektiğini savunuyor.

Kendisi bana hakaretle konuşurken asla aynı üslupla karşılık vermem, sadece kendimi savunurum. Ancak ona göre benim kendimi savunmam bile günah. Ne derse ona "tamam" dememi, kendisinden razı olmam gerektiğini ve bunu Peygamberimizin hadisleriyle desteklediğini söylüyor.

Fakat ben üzerimde ağır bir baskı hissediyorum. Gözümün ışığı söndü, kendimi bir hiç gibi hissediyorum. Lütfen beni aydınlatın. Allah razı olsun.

Erkek, eşi üzerinde bir otoriteye sahiptir ancak bu otorite sevgi, şefkat ve adaletle uygulanmalıdır. Baskıcı, aşağılayıcı, hakaret içeren bir tavır İslam ahlakıyla bağdaşmaz. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), hanımlarına karşı son derece nazik, anlayışlı ve merhametliydi. Onları incitmekten kaçınır, ihtiyaçlarını gözetirdi.

Erkeğin rızasını kazanmak, kadının onunla iyi geçinmesi ve ona karşı hürmetkâr olması anlamına gelir. Ama bu, erkeğin kadına zulmetmesine, hakaret etmesine veya onu baskı altına almasına izin vermez. Peygamberimiz, kadınların haklarını defalarca vurgulamış ve şunu söylemiştir:
"Kadınlar hakkında Allah’tan korkun. Çünkü siz onları Allah’ın emanetiyle aldınız." (Müslim, Hac, 147)

Dinimizde kadın, eşinin rızasını kazanma yükümlülüğü taşısa da bu durum kadını bir köle gibi her konuda izne tabi kılmaz.

Kadın, evin sorumluluğunu taşır ve çocuğuyla ilgili kararlar alabilir. Peygamber Efendimiz, kadınların annelik ve ev içerisindeki sorumluluklarını överek, kadını "evinin ve çocuklarının çobanı" olarak tanımlamıştır. (Buhari, Cuma, 11)

Evinizle ilgili harcamalar konusunda size bu kadar baskı yapılması da ahlaklı bir Müslüman’a yakışmaz. Erkeğin, eşine ve çocuğuna nafaka vermesi farzdır ve bu, kadını rencide edecek bir şekilde yapılmamalıdır. Bu bilgileri hatırlattıktan sonra şunları çözüm olarak sunabilirim.

  • Yaşadığınız zorluklara karşı sabırla Allah’a yönelin ve çözüm için dua edin. Allah, kulunu haksızlık karşısında yalnız bırakmaz.
  • Eşinizle sakin bir zamanda konuşmayı deneyin. Ona hissettiklerinizi, size yaptığı davranışların ne kadar yıpratıcı olduğunu anlatın. Onun davranışlarının Müslüman ahlakına uymadığını uygun bir dille ifade edin.
  • Durumu tek başınıza çözmekte zorlanıyorsanız, güvenilir bir aile büyüğünden veya bir arabulucudan destek isteyebilirsiniz.
T. Y.