Yazılı Fetva

Eşimin ailesiyle görüşmemesi evimizin bereketini etkiler mi?

3679
09.03.2023

Hocam biz Malatya’da oturuyoruz, can kaybımız yok çok şükür, bu ilk depremimiz de değildi. Biz dört senelik evliyiz ve bir yavrumuz var. Hayırlı bir kul olmak için elimizden geleni yapıyoruz ve dikkat ediyoruz. Tek bir konuda ne yapacağımızı şaşırdık. Ben eşimin annesinden çok zulüm gördüm. En sonunda namusuma laf attı ve eşimin arkadaşlarını arayıp iftiralar attı. Kendi evime aldığımız şeylerin üstüne not bırakarak beddualar da yazmış. Eşim iletişimi kesti ailesiyle üç senedir görüşmüyor. Bunun öncesinde çok çabaladık olmadı, o konuştu biz sustuk olmadı. Kaç defa ortam düzelsin diye ayağına gittik olmadı. En son bu depremde bile arayıp sormadı bizi. Çok narsist bir kadın.

Ben hakkımı helal etmiyorum onlara, düğünümde gelinlik bile giyinmedim, kına yapmadım. Bir erkekle konuşurken ses tonuma bile dikkat ederdim, böylesi iftirayı kabul edemem. Benim artık öyle bir kayınvalidem ve kayınpederim yok ama eşim için üzülüyorum ve korkuyorum evimin bereketi kaçar diye. Hocam ne yapalım şimdi, böylesi ana babaya eşimin ne yapması gerek?

Allah Teâlâ sana ve eşine sabır versin kızım. Yaşadığınız felaket de geçmiş olsun. Allah Teâlâ hepimizi benzerlerinden muhafaza buyursun.

Sen tespitini yapmışsın, hasta bir kadın ve ailesi ile karşılaşmışsın. Sana tavsiyem şudur:

Önceliğin senin sağlığın ve eşinle muhabbetin olsun. Kaynanan ve çevresi senin gündemin olmasın, hiç olmasın. Sen ne saygı ne de alaka göstermek zorunda değilsin. “Ne ver ne al” konumunda ol. Onları yok gibi kabul et. Onlara yönelik hiçbir yorum bile yapma. Hedefin, eşinle mutluluğun ve inşaallah çocuklarına iyi bir anne olman olsun.

Eşin ise annesine ve annesinin çevresine mesafe koysun, seviye koysun ama ilişkisini tamamen kesmesin yani onları telefondan silmiş, sanki öyle biri yok gibi davranmasın. Evet, bu biraz zor ama yarın pişman olmamak için böylesi daha iyi. Zorunlu durumlarda selam versin selam alsın. Bir şeye acil muhtaç olduklarında yardım etsin. Zamanla toparlanma olursa o da açılır.

 

Çocuklarınızı bu ortamdan uzak tutmalısınız. Yaşları ilerlediğinde biraz izah edersiniz o kadar.

Kimse ile bu konuyu konuşmayın, soru sordurmayın, cevap vermeyin. Haklılığını anlatmaya çalışırken bile yıpranabilirsin.

İçinde doğan huzursuzluğu gidermek için özellikle namaza önem ver. Her namaz için özel abdest alarak huşu içinde namaz kıl. Bilhassa sabah namazından sonra güzel dualar et.

Ve takma bunları kızım, yoluna devam et. Allah yardımcın olsun. Umarım bu sınavı başarıyla geçersin. Allah Teâlâ sana da eşine de sabırlar indirsin. Âmîn.

Nureddin Yıldız