Yazılı Fetva

Hacca gitmemiş birinin umreye gitmesi doğru mudur?

918
19.05.2024

Hocam annem Kâbe’yi görmek için yanıp tutuşan biri. Uzun zamandır maddi olarak ona yardım edip umre ziyaretini yapması için büyük bir isteğim vardı ancak bu yılın başında, maddi olarak bu sorumluluğu alabilecek konuma geldim. Yani kısaca niyet ettim annemi ve babamı umreye göndermeye. Manevi olarak bana biraz güç versin, beni motive etsin diye de konuyu nişanlıma açtım. Hatta "Senin annenle baban daha önce hiç gittiler mi?" diye sordum (nişanlım ve ailesi Filistin Gazze'li), o da bana "Hayır maalesef, bizim için mümkün değil bu ücreti karşılamak." dedi. O zaman içime bir ateş düştü, "Allah'ım bana yardım et, hepsini birlikte gönderecek parayı biriktirme gücü ver." dedim. Böylelikle niyetim annem, babam ve nişanlımın annesi babası olmuş oldu.

Ancak şu aralar sürekli aklıma haccın farz olduğu, önceliğin hac olması gerektiği fikri geliyor. Ama ne yazık ki bir kişilik hac ücreti, dört kişinin toplam umre ücreti ile aynı. Kaldı ki dört kişilik umre ücretini iki yılda tamamlayabilirim. Şeytan vesvesesi olduğunu da kendime hatırlatmama rağmen, sürekli aklıma "Dört kişilik hac parasını biriktiremezsin, vazgeç bu işten." gibi düşünceler gelip şevkim kırılıyor.

Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeliyim? Hiç hacca gitmemiş birinin umreye gitmesi ne kadar doğru? Hac farz olduğundan dolayı, on yıl da sürse ben niyetimi hac olarak mı yapmalıyım?

Kızım, nişanlı iken bunları konuşmanız doğru değil. Siz evliliğinize odaklanın. Görüşmelerinizi de abartmayın. Müstakbel kocanıza da kendinizi "maddi masrafları sorun etme ben hallederim" der gibi patronvâri de göstermeyin. Evliliğinizin saadeti açısından da masraf konusunu müstakbel kocanıza bırakın. Takıldığı yerde yardımcı olmaya çalışırsınız. Aksi takdirde evliliğinize hem karı hem de koca olmak zorunda kalırsınız. Allah yardımcınız olsun.

T. Y.