Mektuplar

Hastaların Son Anlarına Şahitlik Eden Yoğun Bakım Hemşiresine Tavsiyeler

21089
15.08.2015

Selamünaleyküm hocam. Yoğun bakımda hemşire olarak çalışıyorum ve bir çok hastanın son anına denk geliyorum. Son anlarında hastalara nasıl yaklaşmamı tavsiye edersiniz?

Aleykümselam.
Mübarek bir mesleğiniz var. Allah Teâlâ yardımcınız olsun.
Size şu tavsiyelerde bulunabiliriz:
1- İcra ettiğiniz meslekteki son teknolojik gelişmeleri, bilgi açılımlarını muhakkak takip edin. Müslüman, yaptığı işin en iyisini yapmayı gaye edinmelidir.
2- Mesleğiniz sizi, insan hayatı ile alakalı lakaytlığa itmemelidir. Sürekli aynı işi yapanların, bir zaman sonra yaptıkları işi basitleştirmeleri mümkündür. İlk ilgilendiğiniz hastadaki heyecanınızı yitirmemeye çalışın. Profesyonelleşmeniz, işte eski olmanız, mesleğinizle alakalı ciddiyetinizi eskitmemelidir.
3- Sizin için bütün insanlar, dinleri ve özellikleri ne olursa olsun insan oldukları için aynı olmalıdır. Hastaların dinleri, etnik kimlikleri, suçları ve toplum nezdindeki kimlikleri ile ilgilenmemelisiniz. Bilhassa fakir olmaları, sizi asla olumsuz bir tutuma sevk etmemelidir.
4- Bir bayan olarak hastaların avreti konusunda hassas olmalısınız. Hastanın o pozisyonu ile sokaktaki yürür pozisyonu sizin için avret açısından ilke olarak aynı olmalıdır. Elbette mesleğinizi icra ederken Şeriat'ımızın size tanıdığı izin ve ruhsatlar vardır. O ruhsatı kullanacaksınız ama ruhsatı gevşetmeye karşı dikkatli olunuz.
5- O tür hastalarla ilgilenen görevliler genellikle, hasta yakınlarından ve onlara cevap vermekten bıkmış oluyorlar. Bunda çok da haksız değildirler. Cevabı olmayan soruları, tekrar tekrar cevaplamaya çalışmak zordur. Buna rağmen ölümü bekleyen bir hastanın yakınının sıkıntısını anlamak da bir hemşire için görev olmalıdır. Hastaya ilgi göstermekten sevap umduğunuz gibi, onun yakınına bir teselli cümlesi söylemekten de sevap umabilirsiniz. Hasta yakınlarının duasını da ihmal etmemeye çalışın. Bunu yaparken de görevinizi ihmal etmeniz gerekmez ama gayret ediniz.
6- Sizi görevlendirip maaş veren makam ve o makamın bağlı olduğu mesela Sağlık Bakanlığı tarafından sizin önünüze konan yazılı kurallar, açık bir aykırılık hali arz etmediği sürece adeta din kitaplarında yazan kurallar gibidir. Onlara uymanız/uymamanız, din açısından sizin adınıza yazılacaktır. Bu nedenle insan sağlığı ile alakalı hususlarda, dini kitaplarda bulunsun/bulunmasın insanlığın geldiği bilgi ve uygulamaları din kuralı gibi kabul etmeniz gerekiyor. Şu kadar saatte bir uygulanacak bir ilacı siz, kendiniz yetkiniz olmadan farklı bir şekilde uyguladığınızda, namazda ellerinizi şöyle bağlamak gerekirken başka türlü bağlamanıza benzer bir hata işlemiş olursunuz. Görevle ilgili vakit ciddiyetiniz de buna dahildir.
7- Bulunduğunuz görevi tam anlamı ile ibadet sayabilirsiniz. Namazlarınızı ve benzeri farzları aksatmadığınız, haram işlemediğiniz sürece ibadet durumundasınız. Hemşireler olarak birbirinize 'hayırlı görevler ya da kolay gelsin' dediğiniz gibi 'Allah kabul etsin!' de diyebilirsiniz. O kadar ki, size şu uç örneği vererek ne yaptığınızı izah etmeye çalışayım:
Özel günleri biten bir bayan hemşire, her bayan gibi namaz vakti geçmeden gusletmesi gerekir. Sizin gibi yoğun bakımda nöbet bekleyen bir hemşire hanım, gusletmesi gerekiyor, vakitte geçmek üzeredir ama yerine bakabilecek ehliyetli bir arkadaşı yoktur. Bu hemşire hanım, gusül yerine orada teyemmüm ederek namazını kılabilir. Bulunduğu yer hassas bir yerdir, gusle vakit ayırması mümkün değildir, teyemmüm yapsın.
Zannederim bu örnek, sizin işinize dinin nasıl baktığını size izah edecektir.
8- Ahirete doğru yol almaya başlayan hastaların şuuru yerinde değilse, zaten yapacak fazla bir şey yoktur. Şuuru yerinde ve söz dinleyebilecek durumda olanlara, iman telkininde bulunmanız sizin için de büyük bir sevap kaynağı olur. Bunu yaparken de hasta psikolojisinin ters tepmesine de dikkat ederek, müşfik bir dille, yanında kelime-i tevhidi tekrar ederek, cenneti zikrederek veya benzeri bir yolla bunu yapabilirsiniz. Sizin için de büyük bir hayır olur bu.
9- Hastaların veya yakınlarının size hediye, bahşiş vermeleri esasen caizdir, alabilirsiniz. Bu hediyeyi yanlış bir işinizi örtmede, haksız bir işlemi yaptırmada kullanacaklarsa, ya da kullandılarsa onun adı hediye değildir, asla almayın.
10- Eczanelerin kendilerine hasta sevki gibi işlere alet olmanız ve sonrasında onların size pay vermesi, hakkınız olmayan bir kazanç oluşturur.
11- Mesleğinizle alakalı hata ettiğinizde, dinimiz sizi iki durumda değerlendirir.
Birincisi:
Bir kastınız olmadan ortaya çıkan hatadır. Bunda bir vebaliniz olmaz inşaallah.
İkincisi:
Dikkat etmediğiniz için ya da ilacı hazırlarken mesela telefonla muhabbet ettiğiniz için ortaya bir hata çıkmıştır. Böyle bir durum olursa, hasta ve hastanın yakınları ile helalleşmeniz gerekir. Bunu da unutmayın.
12- Hemşire Hanım.
Ölümle bu kadar yakın mesafeden ilgilenen biri olarak, Allah korkusu ve ahiret konusunda sizin herkesten daha iyi durumda olmanız gerekir. Ölüm size de ders olmuyorsa, artık kimseye ders olmayacak demektir. Dikkatli olun. Çok dua edin. Sabırlı olun.
Selamünaleyküm.
Nureddin YILDIZ
facebook.com/nureddinyildiz
twitter.com/nurettinyildiz

Nureddin Yıldız