Hayal ürünü roman veya hikâye yazmak sakıncalı mıdır?
Hocam ben hikâye yazıyorum. Yazdığım hikâyeler bazen aslı olan bir konuyu geliştirme şeklinde oluyor bazen de olmayan bir şeyi ben geliştiriyorum. Yeni bir çalışmam olarak da hayvanları konuşturan romanlar yazıyorum. Eğitim amaçlı işler bunlar ama içime kurt düştü. Bu yalan sayılır mı, yaptığım iş günah mıdır? Çünkü bu yazdıklarımı bastırıp satıyorum, çocuklar okuyor.
Hayal ürünü roman veya hikâye yazmak sakıncalı görülmemiştir. Çalışmanızda hayvanların konuşturulmasında da sakınca yoktur. Kadim zamandan beri bu tür çalışmalar yapılmış ve tedavülde bulunmuştur. Bu çalışmanız için “gerekli ve faydalı” dememiz daha isabetli olur. Neticede bir eğitim türü olarak görürüz bunu.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Okuyucunuz veya dinleyicinize gerçek bir konuşu anlattığınızı hissettirmemelisiniz. Okuyan veya dinleyen bir “hikâye” dinlediğini bilmelidir.
- İçerikte başta şirk olmak üzere haram veya harama özendirme olmamalıdır. Batıla destek olmamalısınız.
- İptidai insan zamanları gibi mü'min akidemizle uyuşmayan konular ihtiva etmemelidir. Zira biz insanın aslının tevhid olduğuna, şirk ve benzeri yanlışların sonradan girdiğine iman ediyoruz.
Bu ayrıntılara dikkat ettikten sonra yapılan bu iş mubahtır deriz.