Yazılı Fetva

İkilemler içinde kalan bir genç Müslüman nasıl doğru istikameti bulabilir?

1089
03.10.2024

Hocam ben yirmi üç yaşındayım ve üniversiteden mezun olmama yaklaşık bir yıl kaldı. Allah nasip ederse anaokulu öğretmeni olacağım. Bu alanı seçerken yaşam ve inanç hassasiyetlerim benim için ilk sıradaydı. Mesleki ve İslami anlamda kendimi elimden geldiğince geliştirmeye gayret gösteriyorum. Özellikle son zamanlarda bazı sorular zihnimde beliriyor. Kendimce okumaya, çözümlemeye çalışsam dahi parçaları tamamlayamadığım noktalarda kalıyorum. Bu yüzden size danışmak istedim. Müslüman bir gencin yapması gerekenleri yapmaya çalışıyorum fakat her defasında kendimi yaptığım ibadet, görev ve iş üzerinde eksik kalıyormuş gibi hissediyorum. Daha doğrusu arafta kalmış gibi diyebilirim.

Ne tam anlamıyla doğru ne tam anlamıyla yanlış...

Kimi zaman, utanarak söylüyorum ki, namaz sünnetlerini erteliyorum veya ihmal ediyorum. Huşu ve lezzetten uzak olmak üzüyor. Bu durumda huşu ve lezzetin olmayacağının da farkındayım elbette. Tesettürlüyüm ama ne kadar doğru yapıyorum bunu bilemiyorum, cevaplayamıyorum. Doğrusunu biliyorum ama bununla yüzleşemiyorum. Soruların altında ezilirken buluyorum kendimi. Tefsir çalışıyorum fakat aynı zamanda hayatımda müzik var. Bazen mescitte Kur’an okuyup namaz kılarken bazen de kendimi kafeteryada arkadaşlarımla zaman öldürürken buluyorum. Arkadaş çevrem mahremiyet anlayışına asla aykırı değil fakat zaman çok kıymetli ve ben hiç iyi değerlendiremiyorum. 

Kısacası ikilemler kendimi Müslüman kimliğimi sorgularken bulmama neden oluyor. Bir kesede hem iyi hem kötü bir arada bulunmaz diyorum kendime. Hakkıyla yapamadığım her kulluk görevim ve amelim sanki benim yeniden eksik hissetmemin en büyük nedeni. Duygusal anlamda çok yorgun hissediyorum. Kulluğum elimde olan tek dayanağım ve ben ondan emin bile değilim. Bu beni mahcup ediyor. 

Benim yaşımda ve durumumda bir genç ne yapmalı, kendini nasıl geliştirmeli, hayatına nasıl bir istikamet vermeli? 

Öncelikle bu durumunuz ne zamandan beri var, sizce ne oldu da bu düşünceler oluştu, bu ve benzeri soruları sorarak bu hislerin bir geçmişini inceleyiniz. Bazen çok basit cevapları olabilir. Örneğin hayatımıza birçok şeyi iyi yapmaya çalışan bir arkadaş girmiştir ve biz kendimizi fark etmeden bu düşüncelerde bulabiliriz. Elbette bu sizin hayatı yorumlayışınızdan ve geçmiş yaşantılarınızdan bağımsız değil. 

Bir diğer konu, birçok şeyi eksiksiz ve tam yapmaya çalışan biri misinizdir? Bazen mükemmeliyetçilik bizi yaptığımız işleri yetersiz, tam olmuyormuş gibi gösterir. Yarım yamalak yapıyorum zaten dediğimiz işlerden de çoğu zaman keyif aldırtmaz. Oysaki yapabildiğimiz kadarını takdir etmek, sevinebilmek ve daha iyisi için de niyet ve gayret etmek uzun vadede sizi istediğiniz hayata yaklaştırabilir. 

Tam burada sizi büyüten ebeveynleriniz sizi büyütürken yaklaşımlarını dikkatlice hatırlayıp varsa bununla ilgili okumalar yapabilirsiniz. Yeterince iyi olursam sevilirim ya da kabul görürüm inancı ileriki zamanlarda yeterince iyi olursam Allah beni sever, dinim tam olur, ibadetlerim kabul görür gibi düşüncelere evrilebilir. 

Sadece dini anlamda değil hayatının diğer alanlarında da bu duygular geliyorsa örneğin ödev hazırlarken de aynı şeyler yaşıyorsanız ya da başka durumlarda, uzman desteği alabilirsiniz.

Kendimize yönelik benlik anlayışımız bizi ya ilerletir ya da geriletebilir. Örneğin çok başarılıyım zaten yemek konusunda yeterliyim dediğimizde kendimizi hiç geliştiremeyiz zaten yeterli görürüz. Olumsuz benlik anlayışımız varsa, yemek konusunda zaten yapamıyorum deriz ve başarısız oluruz. İki türlü de davranış alanımızı daraltmış oluruz. Bu nedenle içinde bulunduğunuz an ile temas etmeniz önemli. Şu an ben buradayım, ne yapıyorum, iç dünyamda ne olup bitiyor fark ederek ve bu deneyimlere açık olarak yol alabilirsiniz. 

Rabbimiz her daim onun razı olacağı işlerde bulunmayı nasip etsin inşaallah.

R. A.