Yazılı Fetva

Kadının koku sürünerek dışarı çıkması hakkındaki hadisleri nasıl anlamalıyız?

1521
14.02.2025

Hocam "Bir kadın koku sürünerek dışarı çıkar ve koku ulaşsın diye bir topluluğun yanına giderse zinaya bir adım atmış olur." ve "Bir kadın koku (buhur) sürünürse, yatsı namazında bizimle birlikte bulunmasın." hadisleri sahih midir ve nasıl yorumlanmalıdır? Ayrıca, bir erkek kadının parfüm kokusunu aldığında gusül abdesti gerektiren bir durum oluşur mu? Allah sizden ve emeği geçen herkesten razı olsun.

Bahsettiğiniz hadisler, kadınların güzel kokular sürünmelerini tamamen yasaklamış değildir. Aksine, kadınlar kendi mahrem ortamlarında (kendi evlerinde, aile içinde, diğer kadınların bulunduğu yerlerde veya mahrem erkeklerin yanında) koku sürünebilirler. Ancak yabancı erkeklere karşı dikkat çekici bir şekilde kokular sürünmek, Müslüman hanımın iffetini koruma ilkesine aykırıdır.

Bir erkeğin kadının kullandığı parfümün kokusunu alması gusül gerektiren bir durum değildir. Gusül, ancak cinsel ilişki, meni veya mezi çıkışı gibi durumlarda farz olur. Dolayısıyla bir erkeğin kadının parfümünün kokusunu alması, gusül gerektiren durumlara girmez. Ancak bu, parfüm kullanmanın meşru bir zeminde olması gerektiği gerçeğini değiştirmez. 

Allah Teâlâ niyetlerimizi ve davranışlarımızı razı olacağı şekilde düzenlemeyi nasip etsin. 

T. Y.