Video Fetva

Kur'an-ı Kerim'i nasıl okumalıyız?

16266
22.08.2010

Kur'an-ı Kerim'i nasıl okumalıyız?

Allah, kullarına hem ibadet için hem de hayat kanunu olması için kitabı Kur’an’ı indirmiştir. Kur’an hem hayat kitabıdır; Müslümana nasıl yaşayacağını, neyi nasıl yapacağını öğretir. Hem de ibadet kitabıdır. İbadet kitabı demek; Müslüman onu okuduğunda okumaktan sevap kazanır. Okuduğunu uygular ayrı bir sevap kazanır; iki halde de Allah'ın razı olacağı bir işi yapmış olur. Kur’an-ı Kerim'in bizim için bir kanun kitabı olması, bizim hayatımızı yönlendiren ilk ve yegâne kaynak olması, onun okunarak ibadet şeklinde değerlendirilmesine engel değildir. Müslüman namaz kılar gibi Kur’an da okur. Zekât verir gibi Kur’an da okur. Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlayan herhangi bir suresi Kur’an-ı Kerim'in, okunurken ibadettir. Hayata tatbik edilirken filan hükmü uygulanırken de zaten Allah'ın emri yerine getirilmiş olur. Müslüman kaldı ki; Rasulullah sallallahu aleyhi ve selleme indirilen Kur’an-ı, ümmet olduğu zaman, Muhammed aleyhisselamın ümmeti olduğu zaman; hayat rehberi, kanunu, bağlayıcı, tatbik edeceği ilkesi olarak benimsediği zaman nasıl Müslüman olmanın gereğini yapıyorsa; sabah, akşam, gündüz, evde, iş yerinde, camide, ezber bildiğini sokakta euzubesmele çekerek okurken de aynı Müslümanlık ilkesini tatbik etmiş olur.
Müslümanlar, Allah'ın kitabını yaşamak ve okumak durumundadırlar. Bu okuma şüphesiz Kur’an-ı Kerim'in kendi dili olan Arapçasından, bir. İki; o Arapçanın da Kur’an'a mahsus olan tecvidi üzerinden okunur. Kur’an-ı Kerim, kendi dili dışındaki bir dilden, ibadet maksadıyla okunamaz. Neden okunamaz? -Okunduğunda ortaya sevap çıkmayacak kadar yanlış okunur da ondan. Kur’an-ı Kerim yirmi dört saatin herhangi bir diliminde okunur. Kur’an okumak için de kıbleye dönmek, abdest almak gibi bir şart yoktur. Müslüman, setr-i avreti yerinde ise -yani avret mahalli örtülmüşse- ezberden okuyabildiği kadar Kur’an okur. İlla mushafın üzerine tutacaksa abdestli olması gerekir. Sadece, cünüp durumunda olan Müslüman Kur’an-ı Kerim okuyamaz ama abdest Kur’an okumak için şart değil.
Ne kadar Kur’an okumalıdır bir mü’min? – Kur’an için ‘şu kadar’ diye rakam belirtmek hiç doğru değildir. Çünkü Kur’an Allah'ın kelamıdır. Allah'ın kelamına ne zaman doyar mümin? -Hiç doymaz. O zaman mü’min Allah'ın kitabından okuyabildiği kadar okur. Ancak şu var ki, bir oturuşta Kur’an’ı baştan sona okuyup, iki hafta üç hafta Kur’an’a tutmamaktansa, her gün beş sayfa okuyup yatmak daha değerlidir. İstikrarlı, devamlı olan her ibadet, ara sıra yapılan yoğun ibadetten bile daha değerlidir.

Nureddin Yıldız