Yazılı Fetva

Kuruma ait bilgisayarın boş zamanlarda kişisel kullanımı caiz midir?

530
18.04.2025

Kıymetli hocam, gençliğe yönelik hayırlı eğitim faaliyetleri yürüten özel bir vakıf kuruluşunda idari bir görevde çalışmaktayım. Kurum tarafından tarafıma tahsis edilmiş bir dizüstü bilgisayar bulunmaktadır.

Zaman zaman, işim olmadığı anlarda bu cihazı şahsi işlerim veya gündelik kullanım için değerlendirdiğim oluyor. Ancak bunu yaptığımda içimde yanlış bir şey yapıyormuşum hissi uyanıyor ve bu konuda dinî açıdan bir tereddüt yaşıyorum.

Bu nedenle, böyle bir durumda nasıl hareket etmem gerektiği hususunda size danışmak istedim.
Kuruma ait bu cihazı boş zamanlarımda kişisel işlerim için kullanmam caiz midir?

Allah razı olsun.

İçinde bulunduğun sorumluluk bilinci, emin ol ki seni Allah katında çok değerli bir yere koyar. Böyle hassasiyetle meseleleri ele alman, emanet duygunun ve takvânın bir tezâhürüdür. Allah bu güzel niyetini zayi etmesin. Bu hissiyatını sakın kaybetme.

Senin elindeki bilgisayar, bir emanet. Vakfın amaçları için, yani eğitim, organizasyon, yazışma, planlama gibi işler için tahsis edilmiş. Fıkıh kitaplarında kamuya veya bir kuruma ait olan bir malın özel işlerde kullanılması, açık izin varsa caiz, izinsiz ise câiz değildir denmiştir. Buna göre eğer vakfın bu konuda açık bir politikası varsa (örneğin: "Cihazlarımız gerektiğinde kişisel işler için de kullanılabilir" gibi) ya da yetkili ağızlarca bu tür bir kullanım meşrû görülmüşse, o zaman günlük işin dışında makul bir kişisel kullanım câiz olur. Ama böyle bir izin yoksa ya da senin içinde "Bu bana verilmedi." hissi uyanıyorsa, o zaman kişisel kullanım ihtiyatlı davranmayı gerektirir.

Allah seni bu vakfın eliyle hayırlı gençlikler yetişmesine vesile eylesin.

T. Y.