Mutlak kaderi nasıl ayırt edebiliriz?
Hocam internet sayfanızda kaderle ilgili çok güzel bir videonuzu izledim.
Yalnız merak ettiğim bir şey var, istemeden yapılan günahlar ve hatalar mutlak kader değil, Allah irademizi kullanarak seçme hakkı vermiş, doğru yolu göstermiş ve bizim irademize mi bırakmış? Ayrıca yaşanılan kazada öleceğini bilse o yola çıkmazdı, iradesi dışında mutlak kader mi oluyor? Bu ayrımı nasıl yapıyoruz?
Önce şunu tespit edelim:
Burada size vereceğimiz cevap veya herhangi bir yerden alacağınız cevap sadece “öyle olabilir” nitelikli bir cevaptır. Bunu bilin. Neden? Çünkü Allah Teâlâ kaderi sır tutmuştur. Adı üstünde bir sırdır kader. Bilmiş olmanın mümkün olmadığı bir şey üzerinden iyi olabilecek tahminler yürütülüyor o kadar. Allah Teâlâ kaderi kendinde saklı tutmuştur. Kulluğumuz bunu gerektiriyordu demek ki.
Meselemize gelince şunu söyleyebiliriz:
Allah Teâlâ kaderi yazdı. Bu kaderin dışında tek bir ağaç yaprağı sallanması bile mümkün değildir. Biz ne yaparsak yapalım, ne olursa olsun sonunda gerçekleşen kaderdir. Görünürde zarar ediyor olsak bile, bizim niyetimiz, iyi davranışımız, hatamızın ve becerimizin olup olmaması durumuna göre de ahirette değerlendirilecek.