Yazılı Fetva

Nişan atmak vebal midir?

2507
27.03.2023

Hocam ben yeni nişanlandım. Nişanlandıktan iki hafta sonra nişanlım bana, kendime ait evim olduğu halde evlendikten sonra kiralık bir evde oturalım dedi. Annemlerle aynı yerde oturmak istemiyor. Bana ait evin üst katında annemler oturmaktalar. Ben de kendime ait ev varken başka bir evde kirada oturmamın mümkün olmayacağını ve bir daha bu konuyu kesinlikle gündeme getirmemesini söyledim.
Bu kiralık ev muhabbeti geçtikten sonra bana hiç mesaj atmadı ve beni aramadı. Ben kendisine mesaj attığımda sanki isteksiz cevap veriyormuş gibi algı oluşturdu bende. Kendisi Kur’an kursu talebesi olduğu için fazla araştırmamıştım. Hata yaptığımı sonradan anladım çünkü bazı güvendiğim kişilerden nişanlım hakkında olumsuz şeyler duydum. Ortada bir sıkıntı var ama güvendiğim insanlar o sıkıntıyı bir türlü bana fazla yansıtmak istemiyorlar. Yani nişanın bozulmasına biz sebep olmak istemiyoruz diyorlar. Bu arada nişanlımın ailesinin maddi durumu iyi olmadığı için onların talebi üzerine düğün ve çeyiz için gerekeni imkânım yettiği kadar yaparım dedim. Nişanlım bazı konularda fırsat kollayıp iyi niyetimi suistimal etmeye başladı. Ben ona birilerinin akıl verebileceğini düşünüyorum ama kimsenin de günahını almak istemiyorum.

Yol yakınken dönmek mi gerekir bu yoldan? Sizin bu konuda bana vereceğiniz cevap benim için çok önemli.

Nikâhtan önceki dönemde nişan olsa da her iki taraf için bozmakta dinen bir sakınca yoktur. Sadece karşı tarafın şahsiyetini rencide edecek şekilde söz veya nişan bozmanın bir ahlaki zafiyet olduğunu söyleyebiliriz. Sizin belirttiğiniz sebep, onun bir çocukluğu olabilir. Ailesi ile görüşüp çocukluğu düzeltmeye çalışın. Düzelmeyecek gibi olursa böyle bir karakter evlilik açısından uygun karakter değildir zannederiz. Aile büyüklerinizi de devreye sokarak duygusallıktan uzak bir kararla bu işi yürütün veya bitirin.

Nureddin Yıldız