Satıcının zor durumda olmasını fırsat bilip indirim yaptırmak kul hakkına girer mi?
Hocam geçen sene bir arabayı beş yüz kırk beş bin TL’den pazarlıkla beş yüz otuz beş bin TL’ye almak üzere satıcıyla ekspertize gittim. Ekspertiz, araçta yaptığı testlerden bir konuda emin olamadı ve birkaç defa daha derinlemesine test yaptı. Yaptığı testlerden iki veya üç tanesi olumsuz sonuç verdi, biri temiz, biri ise şüpheli çıktı. "Bu durumda araçta ciddi bir problem olabilir, ileride başınızı ağrıtabilir ve yirmi beş bin TL masraf açabilir; ancak bu, ciddi bir sorun olmayabilir ve bazen test cihazından kaynaklanan hatalar da olabiliyor" dedi. Bu masraf ihtimalini göz önünde bulundurarak, aracı beş yüz on bin TL’ye aldım, ancak satıcı bu duruma pek mutlu görünmüyordu.
Adam iflas ettiğini ve kredi borcu olduğu için acil satmak istediğini söylüyordu. Araca yaklaşık bir senedir biniyorum ve henüz bir sorun görmedim. Acaba aracın fiyatını ekspertizin kesin olmayan sözüne istinaden pazarlıkla düşürmem dinen doğru bir davranış mıydı, bu araba bana helal mi? Satıcının zorda kalmasını suistimal etmiş oldum mu ve hakka girdim mi?
Alım sürecinde yalan, hile veya aldatma söz konusu olmadığı sürece sorun olmaz. Yaptığınız alışverişin helalliği konusunda aklınıza bir şüphe takılmasın. Yalnız konuya olması gerekenin en doğrusu ve iyisi olarak bakarsanız bir malı değeri üzerinden almak daha yerinde bir davranıştır. Yalnız sizin de mağdur olmamak ve kâr etmek üzere yaptığınız girişim helal bir ticaret şeklidir.