Yazılı Fetva

Sekinet ne demektir?

4803
27.04.2020

Sekinet ne demektir, hayatımızda nasıl bir yer tutar?

Sekinet, iç huzur ve vakar demektir. Merhametli olma, ağırdan almayı becerme, yumuşaklık olarak da diyebiliriz sekinet için. İnsanın içinde sekinet olursa dış görüntüsünde de vakar olur. Hayatı yaşarken olayların önünde ezilmeden yaşayabilmek, işleri sırasıyla yapabilmek, dertlerden üstün olmayı becerebilmek sekinettir. Esasen herkes aynı olayla karşılaşır ama kalbi huzurlu insanlar olayların altında ezilip gitmeden yaşarken, diğerlerinin eli ayağı birbirine karışır. Biz buna hayatı, onu yaratana teslim olarak yaşamak da diyebiliriz. Özellikle stresin ve kaosun yoğun olduğu bu zamanda Müslümanlar olarak sekinet sahibi olmaya çok muhtacız.  
 
Yaşadığımız ortamlar, aile yapımız, aldığımız eğitim, yöresel kültürümüz, mesleğimiz sekinet sahibi olmamızda etkilidir. Elbette bunların başında da imanımızı ne kadar içimizde aktif durumda tutabildiğimiz gelmektedir. İnsan çocuklarıyız. Böyle yarattı bizi Rabbimiz. Peygamber aleyhisselam efendimiz deve besleyenlerin daha kibirli olacaklarını, koyun besleyenlerin ise daha mütevazı olacaklarını haber vermiştir. İnsanın mesleğinden bile ne kadar etkilendiğinin önemli bir belgesidir bu.
 
İnsanın imanî konularda sekinet sahibi olması, imanını tartışmalara açmaması, imanı zarar görmeyecek bir çevrede yaşamaya çalışması, bidatler ve haramlardan uzak kalarak kendisini koruması demek olur. Aynı zamanda Kur'an ve sünnetin emirlerine her türlü teslim olmayı becermek de bir sekinettir, kişideki iç huzuru göstermektedir o teslimiyet. Kur'an okurken duyulan iç huzur ve mutluluk böyle bir histir. Dua ederken Allah Teâlâ’nın duyduğundan şüphe etmemek de böyledir. Namaz kılarken insanın kendisini Kâbe’nin önünde hissedebilmesi, huşu ile kıldığı namaz bu sekinetin sonucudur. Oruç ve hac ibadeti için de benzer şeyler söylenebilir.
 
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ve Ebu Bekir radıyallahu anhın mağarada iken ölümle burun buruna oldukları hâlde yaşadıkları iç huzuru Allah Teâlâ: “Allah onlara SEKİNE İNDİRDİ.” şeklinde izah etmiştir.
Mü'min insanın camiye veya çarşıya giderken yoldaki yürüyüşünde de sekinet vardır. Yolun hakkını vermekle, yolda kaybolmamak arasında dengeli bir yerde durur mü'min. Araç kullanırken de mü'mine hâkim olan duygu sekinet duygusudur.
Evinde, anne ve baba olduğunda, kardeş olduğunda tembellikten ve aşırılıktan arınmış kimliği ile sekinet sahibidir mü'min. Bizim Türkçemizde “sakin ol” ifadesi ile aynı kelimeden türemiştir sekinet sözcüğü. Bağırmadan ama meramını anlatacak şekilde konuşan sekinet sahibidir. Sinirine hâkim olabilmek budur. Geceyi dinlenme zamanı olarak başarılı bir şekilde kullanabilmek de budur.
 
Kısaca sekinet, her mü'minin hayat kalitesine verilebilecek bir isimdir. Onu aramak ve onunla yaşamak zorundayız. Allah yardımcımız olsun.

Nureddin Yıldız