Yazılı Fetva

Tebliğ amaçlı yapılan işten para kazanmak ve kitap isminde “yaratmak” kelimesini kullanmak caiz midir?

506
20.01.2024

Hocam biz İslami bir çizgi roman serisi üzerinde çalışıyoruz Müntekim isminde. Allah'ın izniyle Rabbimizin dinine ve Peygamber efendimizin ümmetine bu yolla âcizane bir hizmette bulunmak niyetiyle yola çıktık. Bir yabancı internet sitesi var, bu site vasıtası ile bir nevi çizgi romana bütçe olması için bağış toplanabiliyor. Lakin şöyle bir sıkıntı var ki bu İngilizce site bir şablonla çalışıyor ve biz kayıt olduğumuz anda İngilizce olarak “Muntekim creates comic book series” diye bir yazı yazıyor ve bu yazı değişmiyor. Bu yazının tercümesi ise “Müntekim çizgi roman serisi yaratıyor.” Allah korusun biz şirke bulaşmaktan çok korkarız. İnce düşünüp bu siteyi kullanmayı bırakmalı mıyız? O yazıyı bir dil bilgisi kuralı olarak kalıplaşmış bir kelime olarak mı görmeliyiz?
Ayrıca bu çizgi roman işiyle rızık kazanıp ailemizi geçindireceğiz. Allah rızası ve tebliğ amaçlı yaptığımız bu işten para kazanmak doğru mudur? Paranın ihtiyaç fazlasını infak etmek istiyorum. Bir hocanın “dinden çalışılır ama dinden geçinilmez” diye bir sözü gözümü korkutuyor.
Son olarak çizgi film gibi çocuk filmlerinde kız karakterlerin saçları, kol ve bacakları gibi avret yerleri çok gerçekçi olmadıktan sonra gerçekte olduğu gibi günah mıdır, bundan kaçınılmalı mıdır?

“İnce Düşünüp” bu işi bırakırsan iyisini yapmış olursun, çitin etrafında dolaşmamış olursun. Bunu birinci mesele olarak belirteyim.

İkinci olarak, “yaratmak” sözcüğünü insanın fail olduğu durumlarda kullanmayı en azından abes buluyoruz. Yalnız sizin örneğinizde olduğu gibi bunu bir şirk düzeyinde görmek de isabetli değildir.

Dine hizmet olan veya o niyetle yapılan bir işten geçinmeyi yasaklayan bir nas yoktur. Dini sömürmek şeklindeki bir “geçinme” elbette çirkindir.

Çizgi de olsa kadın mahremiyetine ve akidevi konulara karşı hassas olun. Evet, çizgideki saç kadın saçı değildir ama siz yapabildiğiniz kadar hassas olun.

Nureddin Yıldız